Novosti iz kancelarija

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK kancelarije. Možete se pretplatiti na RSS Feed klikom na ikonicu u gornjem desnom uglu.

U Matici Srpskoj odražava se skup u svečnoj sali sa početkom u 10 časova za projekat čiji je rukovodilac prof. dr Đorđe Jovanović i ekspert na projektu prof. dr Jelena Bošković. Ulaz je slobodan. Mole se studenti IMA I EKO da prisustvuju ovo važnom dkupu, ovo je deo praktične nastave.

Poštovani,

Matica srpska srdačno Vas poziva na programe koji će se održati tokom narednih dana u prostorijama Matice srpske:

Ponedeljak, 25. decembar 2017. godine:
- u 12 sati, svečanost povodom DANA DOBROTVORA

Utorak, 26. decembar 2017. godine:
- u 19 sati, Književni svet i njegovo tumačenje, obeležavanje 125-godišnjice rođenja Ive Andrića

Sreda, 27. decembar 2017. godine:
- u 10 sati, otvaranje naučnog skupa: PITANjA ŽIVOTNE SREDINE I PERSPEKTIVE RAZVOJA KVALITETA I ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI HRANE U AP VOJVODINI


Više informacija o programima možete pronaći u pozivnicama u prilogu.

Ukoliko svijet uskoro ne djeluje, doći će do katastrofalnog gubitka biodiverziteta i neograničenih razmjera ljudske bijede, zaključili su naučnici svijeta sa američkim ekologom Villiamom Rippleom na čelu, koji je inicirao ovo upozorenje.

Šta se može učiniti da ne bi došlo do ostvarenja crnih prognoza, kako se na Balkanu odnosimo prema ovim problemima, a kakve su projekcije o stanju životne sredine do kraja ovog vijeka?

O ovome razgovaramo sa našim gostima:

  • u Bonu je Elizabet Paunović, direktorica Evropskog centra za okolinu i zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije,
  • u Beogradu dr. Đorđe Jovanović, profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK, Novi Sad i
  • u Sarajevu Željko Majstorović, klimatolog u penziji.

Kontekst: Doba plastičnog otpada

Plastika je svugdje oko nas. Kako riješiti problem postojećeg ambalažnog otpada te nastajanja novih divljih deponija? Može li se uredbama o plaćanju plastičnih vrećica u prodavnicama smanjiti njihova potrošnja? Šta može učiniti pojedinac, a šta vlade, kako bi održiv razvoj i čist okoliš postali dio sistema vrijednosti i u našoj regiji?

O tome u Kontekstu govore:

  • Elma Hadžić-Ramić, stručna savjetnica za oblast upravljanja otpadom i posebnim kategorijama otpada u Fondu za zaštitu okoliša entiteta Federacija BiH,
  • Luka Oman, predsjednik i jedan od osnivača udruge Prijatelji životinja i 
  • Đorđe Jovanović, profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Voditelj je Adnan Rondić, a emisiju je uredio Dragan Stanimirović.

Emisiju možete pogledati na linku:

http://balkans.aljazeera.net/video/kontekst-doba-plasticnog-otpada

Studenti Fakulteta za ekonomiju i inženejrski menadžment, sa studijskog programa Inženejrski menadžment u agrobiznisu (IMA) posetili su sa profesorima: doc. dr Aleksandar Ašonja, prof. dr Đorđe Jovanović i prof. dr Jelena Bošković. Na ovogodišnjem sajmu je široka lepeza ponude proizvođača posetioacima iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, mehanizacije i sve što može da zadovolji interes poljoprivredne struke i nauke.

Na Poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu u Konkresnom centru »Master« organizovan je okrugli sto 16. maja 2017. godine sa temom: »INOVACIJE U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI I DOBRE PRAKSE IZ ITALIJE I SARADNJA SA SRBIJOM«. Organizacija je bila od Privredne komore Srbije, Ministartsva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i ICE – Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, Odeljenje Ambasade Italije za promociju privredne saradnje. Moderator okruglog stola bila je : dr Danica Mićanović iz Privredne komere Srbije, rukovodilac sektora naučnih tehnoloških inovacija. Na ovj skup su pozvani istaknuti univerzitetski profesori i naučnici iz oblasti poljorivrede, inovatori iz poljoprivrde, predstavnici italijanskih kompanija u poljoprivredi i predstavnici sredstva javnog informisanja. Na ovom skupu su govorili predstavnici Italije iz različitih institucija, predstavljajući novi pravac precizne poljoprivredne proizvodnje, inovacije u poljoprivredi, primena genetika, oplemenjivanja biljaka i genetički resursa u biljnoj proizvodnji, organski otpad, inovacije za ruralni razvoj. Takođe, su predstavnici naučni instituta iz Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Poljoprivrednih fakulteta i predstvnici inovacioni kompanija uzeli aktivno učešće. Prof. dr Jelena Bošković diskutovala je primeni znanja u poljoprivredi, transferu tehnologija na poljoprivredna gazdinstva, o našim oplemenjivačkim programima, značaju genetike i oplemnejivanja u poljorivrednoj proizvodnji.

Profesori FIMEK-A učesnici međunarodne naučne konferencje u Beogradu u periodu od 20-22. aprila pod naslovom: CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA U III MILENIJUMU i prof. dr Đorđe Jovanović i prof. dr Jelena Bošković dobitnici su povelje kao istaknuti naučnici za doprinos u istraživanju zaštite životne sredine i razvoj međunarodne saradnje.

Strana 1 od 14

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle