30 maj 2024

Završna manifestacija revije kratkog đačkog filma „FILMić“ 2024

Na Univerzitetu Privredna akademija, 29.5.2024. godine u amfiteatru “Prof. dr Slavko Carić” na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžmentu u Novom Sadu održana je završna svečanost i dodela nagrada za najbolji kratki đački film u Smotri kratkog đačkog filma - FILMić 2024.

Glavnu nagradu, plaketu FILMić osvojio je Tim Mladih Mašinovođa iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva za filmić pod nazivom „Poslednji voz“.

Prvo mesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je tim iz OŠ „Đura Jakšić” iz Kaća koji je snimio filmić „Ucena fotografijom". Prvo mesto u konkurenciji srednjih škola zauzeo je tim iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva za filmić „Tango za kraj“.

Smotra kratkog đačkog filma FILMić 2024. je realizovana za školsku 2023/24. godinu po Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, svečano je otvorio završnu manifestaciju i pri tome istakao značaj ovog, kao i drugih sličnih, takmičenja koja se održavaju na FIMEK- u i Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.

Okupljenima su se obratili prof. dr Radivoj Prodanović, prodekan za nastavu Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i prof. dr Sanja Škorić, prodekan za nastavu sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, koji takođe nisu krili zadovoljstvo govoreći o značaju ovakvog takmičenja.

Prof. dr Slobodan Popov, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koji je ujedno i realizator ovog takmičenja, posebno je istakao poruke koje šalјu nagrađeni filmići kao odgovor na ponuđene teme viđeno očima učenika.

Rektor Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Dragan Soleša, zajedno sa prof. dr Slobodanom Popovom dodelio je glavnu nagradu Ekonomsko-trgovinskoj školi iz Smedereva za filmić pod nazivom „Poslednji voz“ učenicima: Lazaru Jovanoviću, Maksimu Milenkoviću i Miljanu Milenkoviću, kao i njihovoj mentorki Vesni Milićević. Takođe, dodeljene su i specijalne nagrade za ideju, scenario, režiju, montažu i glumu.

Cilј smotre kratkog đačkog filma FILMić je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišlјavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom.

U ovom ciklusu učesnici su imali četiri zadate teme za koje su se slobodno opredelјivali:

  • DA SAM JA NEKO (tema se odnosi na aktuelne probleme koje uočavamo i prikaz kako bi oni to rešili.)
  • BITI PAMETAN NA INTERNETU (tema se odnosi na mere i opasnosti na koje treba ukazati u cilju zaštite od zloupotrebe Intrneta.)
  • VRŠNJAČKO NASILJE (tema se odnosi na borbu protiv nasilja i diskriminaciju, po bilo kom osnovu, koja je sve prisutnija u našim školama)
  • SLOBODNA TEMA

I ove godine će biti izbor 10 najboljih filmića koji će biti prikazani na “Film festivalu Ravno Selo“ (RSFF) u junu 2024 godine kao i učešće tri odabrane ekipe pet dana na filmskim radionicama u Ravnom Selu koje vode profesionalne filmadžije (izabrane ekipe daju pisanu izjavu da će za vreme festivala boraviti u

Ravnom Selu o trošku Zillion film-a).

Najbolјi radovi, 12 filmića (osnovne i srednje škole), kao i njihovi mentori nagrađeni su nagradama koje su obezbedili Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, Univerziteta Privredna akademija.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle