29 mar 2024

ODRŽANA JE TRIBINA „NAUČNIK, DIPLOMATA I RODOLJUB-PUPIN“

U organizaciji Univerziteta Privredna akademija, u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu 27. marta 2024. godine održana je tribina pod nazivom „Naučnik, diplomata i rodoljub - Pupin“.

Na tribini su govorili: prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i počasni građanin Idvora na temu „Pupin kao primer i kao inspiracija“, prof. dr Zoran Pavlović, prorektor za međunarodnu saradnju na Univerzitetu Privredna akademija i Aleksandar Stanić, autor kratkometražnog igranog filma „Mihajlo Pupin“.

Mihajlo Pupin, jedan od naših najvećih naučnika, za sobom je ostavio značajne izume i zbog toga je važno da se nove generacije upoznaju sa njegovim životom i delom.

„Nakon što sam pročitao kapitalno delo Mihajla Pupina „Sa pašnjaka do naučenjaka“ poseban utisak na mene ostavile su reči njegove majke koje su bile umne, duhovne i verske, a koje je Pupin navodio kroz celokupno delo“ između ostalog istakao je prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

„Ove godine obeležavaju se dva jubileja vezana za Mihajla Pupina - 170 godina od njegovog rođenja i jedan vek otkako je njegova autobiografija "Sa pašnjaka do naučenjaka“ dobila prestižnu Pulicerovu nagradu. Njegovo ime značajno je na prostoru celokupne bivše Jugoslavije, a Pupin je bio podjednako uspešan i kao naučnik i kao profesor“ rekao je državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, dr Ivan Bošnjak.

Prof. dr Zoran Pavlović, prorektor za međunarodnu saradnju na Univerzitetu Privredna akademija istakao je da je pre nekoliko godina, spremajući komentar Zakona o lobiranju, shvatio da je prvi srpski lobista upravo bio Mihajlo Pupin.

Nakon toga, prikazan je kratkometražni igrani film "Pupin i ja“ autora Aleksandra Stanića koji je istakao da film opisuje Pupinovu zamisao kako bi Banat mogao da se bavi poljoprivredom.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle