25 jan 2023

Završna manifestacija projekta ,,Energija je svuda oko nas“

Završna manifestacija projekta ,,Energija je svuda oko nas 2022.’’ , objava rezultata i dodela nagrada ove godine održana je 24.1.2023. godine na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment. Ovogodišnji dobitnici prve nagrade u okviru projekta "Energija je svuda oko nas" su učenici OŠ ,,Branko Radičević“ iz Velikog Središta i STŠ „Nikola Tesla“ iz Sremske Mitrovice.

„Energija je svuda oko nas" je projekat koji je po dvanaesti put za redom realizovan u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2022. godine, u suorganizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i građevinske firme "Simprolit", a od ove godine i Pokrajiskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Prisutnim mentorima, učenicima i roditeljima obratili su se: prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija, Goran Dragosavljević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, prof. dr Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i autor projekta, Anđelko Glavašević u ime industrije „Simprolit“ i Jasmina Pastonjicki, predsednica žirija. Ukupno je dodeljeno 57 nagrda učenicima i njihovim mentorima, a sa ciljem da se motivišu i da nastave da se bave ovako važnim temama, da se edukuju i šire svest o značaju održivog korišćenja energija.

Prof. dr Dragan Soleša je naglasio da Univerzitet Privredna akademija i FIMEK kroz ovu i slične akcije nastoji da pruži podršku i da svoj doprinos društvenoj zajednici i edukaciji mladih o najvažnijim temama današnjice, pri čemu je istakao važnost obrazovanja kada je u pitanju ekološka svest. „Na FIMEK-u imamo dva studijska programa koji su usko vezani sa ovom problematikom. To su Ekologija i zaštita životne sredine i Inženjerski menadžment u agrobiznisu. U oba segmenta usko sarađujemo i radimo na projektima iz ove sfere, jer nama je imperativ da izvršimo transfer znanja u realni sektor i da naučimo mlade ljude kako da koriste reč nauke. Na ovaj način mi nastojimo da motivišemo učenike osnovnih i srednjih škola da se edukuju, da idu dalje, da studiraju i da ulažu u sebe i svoj razvoj’’ istakao je rektor Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Dragan Soleša.

Prof. dr Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije. „Energija je svuda oko nas" je manifestacija koja se odvijala u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2022. godine. Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. S obzirom na to da su rezultati projekta zadovoljili, čak i prevazišli očekivanja, prof. dr Slobodan Popov smatra da svake godine realizacija ovog projekta sve više doprinosi promociji postavljenog cilja.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle