22 dec 2022

Dani informatike u školama Vojvodine

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 21.12.2022. godine održana je završna svečanost projekta „Dani informatike u školama Vojvodine 2022“. Na završnoj svečanosti proglašene su najuspešnije škole i učenici koji su učestvovali na takmičenju. Plaketa "Prof. Stjepan Han" za postignut uspeh u okviru akcije "Dani informatike u školama Vojvodine", dodeljena je OŠ „Đura Jakšić“ iz Kaća.

„Dani informatike u školama Vojvodine" je manifestacija koja se realizuje od 2005 godine u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK. Organizator i realizator ove manifestacije je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike. Plaketa „Prof. dr Stjepan Han" se dodeljuje svake godine najboljoj školi iz oblasti informatizacije u Vojvodini. Istovremeno u okviru ove manifestacije nagrađene su i škole, nastavnici i učenici koji su u određenim aktivnostima postigli izvanredne rezultate u ovoj godini. Cilj ovog projekta je da podstakne proces informatizacije nastave u školama Vojvodine kao i da se popularišu nove tehnologije u školskim nastavnim i vannastavnim aktivnostima, a učešće 170 škola je potvrda da je taj cilj i ostvaren.

U ime Univerziteta Privredna akademija pod čijim je okriljem Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, prisutne je pozdravio prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta. Prema rečima rektora, prof. dr Dragana Soleše, IT delatnost je jedna od najznačajnijih u Srbiji i zato će Univerzitet, kao i Fakultet nastaviti da razvijaju primenu informatike u pokrajinskim školama. „To je od krucijalnog značaja i mi to radimo preko deset godina. Na taj način jačamo, ne samo kapacitet fakulteta, nego i društvenu svest i odgovornost kako treba da se odnosimo prema najmlađima i kako treba da se odnosimo prema novoj narastajućoj disciplini 21. veka.“

Prisutne je pozdravio i Goran Dragosavljević, načelnik odeljenja za obrazovanje u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i naglasio da pokrajinska vlada smatra da su ovakvi projekti veoma važni za mlade, pa zato od početka podržava realizaciju ovog projekta iz godine u godinu.

Ispred Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment prisutnima se obratio prof. dr Radovan Vladisavljević, prodekan za finansije i rukovodilac studijskog programa Softversko inženjerstvo koji je istakao da je manifestacija ,,Dani informatike u školama Vojvodine’’ od velikog značaja za FIMEK, s obzirom da se na Fakultetu aktivno radi na unapređenju znanja iz oblasti informacionih tehnologija, kroz akreditovane studijske programe na sva tri nivoa studija.

Prof. dr Slobodan Popov, autor projekta i predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike naglasio je da bez podrške Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment koji otvara vrata svim dobrim idejama u doprinosu nauke i obrazovanja, Centar ne bi opstao sa uspehom i visokim rezultatima dugi niz godina.

Jasmina Pastonjicki, predsednica žirija je istakla da i pored problema sa kojima se osnovne i srednje škole susreću koji se odnose na manjak opreme i sredstava, nastavnici i mentori i dalje pronalaze motivaciju i entuzijazam da svoje učenike pripreme za ovo takmičenje, na kojem dugi niz godina beleže visoke rezultate. Jasmina Pastonjicki predstavila je i brošuru posvećenu prof. Stjepanu Hanu, pioniru uvođenja informatike u nastavne procese.

Brojnim nagrađenim školama, nastavnicima i učenicima pripremljene su prigodne nagrade za postignute rezultate u različitim kategorijama: školski vebsajt, rad na interaktivnim tablama, realizacija stručnog usavršavanja, oblast robotike, oblasti informatike itd.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle