29 jan 2016

Nagrađeni najuspešniji u okviru projekta „Energija je svuda oko nas"

Na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas" koja je održana 21. januara 2016. godine, u holu zgrade Pokrajinske vlade, uručene su nagrade najuspešnijoj osnovnoj i srednjoj školi u Vojvodini.


„Energija je svuda oko nas" je manifestacija koja je po šesti put za redom realizovana u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2015. godine, u organizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment iz Novog Sada – FIMEK i građevinske firme "Simprolit".
Prisutne je u ime domaćina pozdravio mr Vojin Jovančević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Skupu su se obratili i inž. Dragan Nešić, tehnički direktor građevinske kompanije „Simprolit", prof. dr Marko Carić, ispred Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK i univerzitetski profesor Slobodan Popov predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koordinator projekta. Mr Vojin Jovančević je u svom pozdravnom govoru istakao važnost i uspešnost ovog projekta, te je izrazio zadovoljstvo zbog priprema za nastavak ove akcije i u narednim godinama. On smatra da je za izgradnju energetski odgovornog društva, jedna od polaznih tačaka baš edukacija mladih.
Prof. dr Marko Carić je, između ostalog, istakao: „Misija ovog projekta jeste da kreiranjem i širenjem novih znanja iz oblasti energetike i industrijskog inženjerstva stvorimo visokokvalitetne interdisciplinarne i analitički čvrste obrazovne programe od praktične vrednosti. I sve to u skladu sa očuvanjem životne sredine." Prof. dr Marko Carić je takođe naglasio kako su takmičenja važna za razvijanje timskog i takmičarskog duha kod mladih. Prof. dr Dragan Soleša pozdravio je prisutne ispred Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, koji je suorganizator i pokrovitelj ove manifestacije već treću godinu za redom.  Prof. dr Dragan Soleša je naglasio da FIMEK kroz ovu i slične akcije nastoji da pruži podršku i da svoj doprinos društvenoj zajednici.
Prof. Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije. „Energija je svuda oko nas" je manifestacija koja se odvijala u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2015. godine. Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje i razni izvori i razne mogućnosti  za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. S obzirom na to da su prethodne realizacije projekta zadovoljile, čak i prevazišle očekivanja, organizatori smatraju da je ovogodišnja realizacija još više doprinela promociji postavljenog cilja. Projekat je inoviran i obogaćen na bazi sugestija i iskustava iz prethodne realizacije. Manifestacija, u koju su uključena deca predškolskog uzrasta i učenici osnovnih i srednjih škola, predstavlja najcelishodniji put ka razvijanju odnosa prema energiji koja je sve veći problem civilizacije.
Učesnici projekta su svoja rešenja davali u nekom od modaliteta za koji su se slobodno opredeljivali: 1. Modeli ili makete, 2. Multimedijalne prezentacije, 3. Literarni radovi, 4. Likovni radovi. Na završnoj manifestaciji nagrađeni učesnici su demonstrirali svoje kreacije i rešenja do kojih su došli tokom akcije.
Za 2015. godinu, dve najuspešnije škole su Osnovna škola „Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina i Tehnička škola „Mihajlo Pupin" iz Kule. Beogradska firma „Simprolit"bila je sponzor računarske opreme koja je predstavljala nagradu za prvoplasirane. Učenicima i mentorima dodeljene su nagrade i diplome.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle