19 dec 2023

Prof. dr Marko Carić laureat Povelje Kapetan Miša Anastasijević

Za dosadašnji uspeh i postignuća prof dr Marko Carić, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Univerzitet Privredna akademija Novi Sad, dobitnik je ovogodišnje Povelje „Kapetan Miša Anastasijević“ za razvoj visokoškolskog obrazovanja, čime se našao u grupi među 20 izuzetnih pojedinaca koji su svojim primerom doprineli afirmaciji privrednog i društvenog stvaralaštva.

Na svečanosti povodom uručenja priznanja, u ponedeljak, 18. decembra 2023. godine u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, pročitano je sledeće obrazloženje:

„Nikada put ka vrhu nije vodio po svilastoj travi, zasejanoj cvećem: čovek mora uvek da se penje po golim stenama“, napisao je sredinom XIX veka engleski društveni reformator i kritičar. Zna to dobro i današnji slavodobitnik prof. dr Marko Carić, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Jer, ako je pravilno shvaćeno, stvaralačko napredovanje leči čoveka od njegove oholosti, jer mu pokazuje granice. Osećajući radost u profesionalnom napredovanju pred profesorom Carićem su uvek nove ideje, vizije i izazovi. Listajući njegovu biografiju, trebalo bi nam mnogo više vremena od sažetog obrazloženja. Zato ćemo pomenuti samo neke podatke vezane za njegovo radno iskustvo: suosnivač Univerziteta Privredna akademija, suosnivač i dekan Fakulteta za ekonomiju i inžinjerski menadžment u Novo Sadu. Redovni je profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe gde je u periodu od 2016. do 2019. godine bio dekan. Od 1997. godine glavni je koordinator i investitor na izgradnji preko 20 stambenih i poslovnih objekata od kojih su šest objekti za obrazovne institucije. Od formalnog obrazovanja: doktor tehničkih nauka, doktor nauka za užu naučnu oblast i menadžmet itd. “Investicija u znanje donosi blagostanje“ njegova je deviza“.

Tradicionalna dodela priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ u organizaciji Media Inventa, RTV Vojvodine, Privredne komore Vojvodine i Univerziteta u Novom Sadu, svojevrsno je podsećanje na lik i delo najbogatijeg Srbina 19. veka i jednog od najbogatijih u Evropi, perjanicu srpskog preduzetnišva, Mišu Anastasijevića koji je ne samo sticao bogatstvo za sebe već je ostavljao svome otečestvu, kako je on to govorio. Između ostalog ostavio je velelepno Kapetan Mišino zdanje u Beogradu.

„U znak sećanja na ovog velikog čoveka, dobrotvora, zadužbinara, 2000. godine, u sklopu projekta “Put ka vrhu” formirana je Fondacija da podstaknemo ljude na društvenu odgovornost, da svako od nas, nešto doprinese, uradi, ostavi svom otečestvu, svojoj državi, društvu“ rekao je prof. dr Radovan Pejanović, predsednik Komisije za dodelu nagrade Povelja “Kapetan Miša Anastasijević”.

Dr Pejanović dodao je da vremena nisu sjajna, ali da je i u takvim uslovima napredak vidan, mada usporen: „Velike su teškoće u privrednom razvoju, nepovoljno okruženje, turbulencije na svetskoj političkoj sceni, unutrašnji problemi itd. Sve to pritiska privredu, ali uz pametno rukovodstvo, dobru strategiju, mi se krećemo napred“.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle