18 dec 2023

Tribina "Žensko preduzetništvo i privredni razvoj" održana je u amfiteatru "Prof. dr Slavko Carić" na FIMEK-u

Tribina pod nazivom: "Žensko preduzetništvo i privredni razvoj“ održana je u petak, 15. decembra 2023. godine u amfiteatru „Prof. dr Slavko Carić“ na FIMEK-u. Tribina je deo projekta u organizaciji udruženja „Asistent“, podržanog sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada-Gradske uprave za privredu i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Opšti cilj projekta je unapređenje znanja o poreduzetništvu i mogućnostima koje ono pruža ženskom delu radno sposobne populacije Grada Novog Sada.

Na samom početku, Danijela Razić Ignjatić, ispred Udruženja “Asistent" rekla je: ”Žene treba da se uključe u biznis, da budu aktivne, da ne doprinose samo svojoj porodici, svojim uticajem na kućno domaćinstvo, u smislu nekog porodičnog života, nego da budu osnažene, da imaju svoju nezavisnost, da znaju da mogu da razviju svoj biznis, svoj posao, a upravo na tribini će dobiti informacije gde i kako mogu da se informišu kako možemo da im pomognemo ispred udruženja “Asistent”, kao što i sam naziv kaže - asistiranje. Mi smo raspoloženi da im pomognemo i da ih uputimo gde mogu da dobiju informacije kako da osnuju svoju firmu, kako da napišu biznis plan, kako da apliciraju za sredstva koja su podsticajna i koja mogu dobiti na nivou grada, pokrajine ili republike.

Ispred Fimeka, okupljenima se prvo obratila doc. dr Jovana Gardašević koja je istakla znacaj ženskog preduzetništva i iznela više primera iz prakse kako se i iz običnog hobija mogu razviti sjajni poslovi. Takođe, govorila je i o tome kako su prednosti preduzetništva višestruke, prvenstveno kroz uticaj na privredni, ekonomski, socijalni i društveni razvoj jedne uže, ali i šire društvene zajednice. Kao najznačajniji deo istakla je proces kreiranja same preduzetničke ideje, kroz analizu već postojeće poslovne prakse, ali i nekih inovacija na ovom polju.

Direktorka marketinga Tamara Krstić govorila je o ulozi marketinga u preduzetništvu i kako kroz marketing možemo uticati na prepoznatljivost nekog proizvoda ili usluge na tržištu. "Upotrebom čak i jednostavnijih marketinških alata i tehnika može se testirati da li je Vaš proizvod interesantan publici i kako će ljudi reagovati na njega. To može da bude i test, da li da se upuštate u taj poslovni poduhvat ili ne. Oglašavanjem kroz društvene mreže, sa malim ulaganjima, dajete veću šansu svom biznisu da zaživi" rekla je Tamara Krstić.

Aktivno učešće na tribini uzele su studentkinje, ali i brojne zainteresovane građanke koje su postavljale pitanja i delile svoje utiske.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle