28 jan 2020

Nagrađeni najuspešniji u okviru projekta ,,Energija je svuda oko nas’’

Na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas" koja je održana 23. januara 2020. godine, u holu zgrade Vlade AP Vojvodine, uručene su nagrade najuspešnijoj osnovnoj i srednjoj školi u Vojvodini.

„Energija je svuda oko nas" je projekat koji je po deveti put za redom realizovan u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2019. godine, u suorganizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK i Tehnološkog fakulteta Novi Sad, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i građevinske firme ,,Simprolit".

Prisutne je u ime domaćina pozdravio Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Skupu su se nakon pozdravne reči domaćina, obratili prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK, prof. dr Biljana Pajin, dekan Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Dragan Nešić, u ime „Simprolit’’ građevinske firme i univerzitetski profesor Slobodan Popov predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koordinator projekta. Zamenik pokrajinskog sekretara gospodin Milan Kovačević je u svom pozdravnom govoru istakao: „Pored toga što bismo želeli da ukažemo na činjenicu da energije nema u izobilju, zbog čega nam preti energetska kriza, namera nam je i da iniciramo kreativno ponašanje dece i mladih. Svojim predlozima, oni mogu da doprinesu osavremenjavanju i poboljšanju različitih vidova prevazilaženja problema iz ove oblasti, koji se svakako baziraju na korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i na racionalnom iskorištavanju postojećih izvora’’. Prof. dr Dragan Soleša pozdravio je prisutne ispred Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, koji je suorganizator i pokrovitelj ove manifestacije već četvrtu godinu za redom. Prof. dr Dragan Soleša je naglasio da FIMEK kroz ovu i slične akcije nastoji da pruži podršku i da svoj doprinos društvenoj zajednici i edukaciji mladih o najvažnijim temama današnjice. „Na ovaj način mi nastojimo da motivišemo učenike osnovnih i srednjih škola da se edukuju, da idu dalje, da studiraju i da ulažu dalje u sebe i svoj razvoj. Prof. Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije. „Energija je svuda oko nas" je manifestacija koja se odvijala u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2019. godine. Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. S obzirom na to da su rezultati projekta zadovoljili, čak i prevazišli očekivanja, prof. dr Slobodan Popov smatra da je ovogodišnja realizacija još više doprinela promociji postavljenog cilja. Projekat je inoviran i obogaćen na bazi sugestija i iskustava iz prethodne realizacije. Manifestacija, u koju su uključeni učenici osnovnih i srednjih škola, predstavlja najcelishodniji put ka razvijanju odnosa prema energiji koja je sve veći problem civilizacije.

Učesnici projekta su svoja rešenja davali u nekom od modaliteta za koji su se slobodno opredeljivali: 1. Modeli ili makete, 2. Multimedijalne prezentacije, 3. Literarni radovi, 4. Likovni radovi. Na završnoj manifestaciji nagrađeni učesnici su demonstrirali svoje kreacije i rešenja do kojih su došli tokom akcije. Za 2019. godinu, najuspešnije škole su Osnovna škola „Svetozar Marković Toza" iz Novog Sada i Osnovna škola ,,Jovan Popović’’ iz Kikinde dok su najuspešnije srednje škole ETŠ ,,Mihajlo Pupin’’ iz Novog Sada i ETŠ ,,Mihajlo Pipin’’ iz Kule. Beogradska firma „Simprolit" bila je sponzor računarske opreme koja je predstavljala nagradu za prvoplasirane. Nagrade koje je obezbedio Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, dodeljene su najboljim učenicima i mentorima u svim kategorijama. Na kraju, dodeljene su i zahvalnice Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike kao nosioca projekta „Energija je svuda oko nas", Pokrajniskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, Tehnološkom fakultetu Novi Sad i građevinskoj firmi "Simprolit".

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle