14 maj 2019

Dodeljene nagrade na IX Festivalu pameti

U Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, 10.5.2019. godine održana je svečanost proglašenja pobednika IX međunarodnog Festivala pameti (Festival of Mind). Projekat ”Festival of Mind“ je organizovan pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji sa Mensom Srbije i Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK.

Deveti međunarodni Festival pameti okupio je učesnike iz šest evropskih zemalja, odnosno iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Slovačke, a najbolji od njih su pozvani na veliko finale Festivala, čiji slogan glasi: ,,Budi kreativan – osiguraj svoju budućnost“. Učenici – finalisti, njihovi profesori, kao i brojni gosti, predstavnici regiona i ambasada, prisustvovali su proglašenju pobednika.

Svečanost je otvorila Milinka Hrćan, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine – nacionalne zajednice, istakavši da je fokus na izgradnji samopouzdanja i motivisanja mladih ljudi da kreativno i samostalno razmišljaju, kako bi ostvarili svoj puni potencijal.”

U ime Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, partnera „Festivala pameti“, dekan prof. dr Dragan Soleša čestitao je svima koji su stigli do finala i poželeo im puno sreće i uspeha u daljem radu, ali i da nastave da se trude i rade, jer upravo oni treba da budu lideri. „Ono što je naš motiv da podržimo ovo takmičenje i da danas budemo ovde sa vama jeste da promovišemo najbolje mlade ljude. Imperativ današnjeg vremena jeste da se svi okrenemo učenju, sticanju novih znanja, jer se samo tako može opstati u XXI veku i kao društvo i kao civilizacija.“ – istakao je profesor Soleša.

Osnovni cilj Festivala pameti jeste da pruži šansu učesnicima da pokažu koliko su kreativni i koliko su sposobni za logičko razmišljanje i zaključivanje. Znanje stečeno u školi je dobra polazna osnova, ali to znanje treba kreativno primeniti u praksi. Za nadprosečne rezultate, neophodno je imati poverenje u sopstvene vrednosti, tj. samopouzdanje i kreativni način razmišljanja, zasnovan na smelim i novim idejama, uz puno mašte i dovitljivosti. Festival pameti podstiče učesnike da izađu iz šablona (out of the box), da razmišljaju odvažno i maštovito, bez autocenzure, da veruju u sebe i svoje kreativne sposobnosti, što se postiže kreativnom slagalicom DORIS, autora Zdravka Živkovića.,,Svake godine se iznova iznenadimo novim idejama učenika koji učestvuju na takmičenju. Ova slagalica je pokazala da podstiče kreativnost i inventivnost. Učešćem u takmičenju učenici postaju svesniji svojih sposobnosti i vrednosti, stiču samopuzdanje, oslobađaju se autocenzure, straha od loše procene, straha od promene... Postaju sposobni da kreiraju nove ideje, ne samo one velike nego i one svakodnevno primenljive koje nam mogu omogućiti da nam život bude bolji nego do sada. Na takmičenju, osim slagalice kojom otključavaju „DNK kreativnosti,“ učenici rešavaju i biznis ideje.”, rekao je mr Zdravko Živković, kreator slagalice DORIS.

Kreativne radove ocenjivao je žiri od 10 uglednih nacionalnih i inostranih stručnjaka koji su zatim izabrali pobednike Festivala javnim glasanjem. Najveći broj glasova i prvo mesto osvojio je Marsel Gemeri, koji je poneo titulu šampiona pameti 2019. FIMEK je nagradio prva tri takmičara tablet računarima koje je dodelila predsednica žirija uz diplome IX Festivala Pameti.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle