12 okt 2018

Održani „Dani društvenog (socijalnog) preduzetništva“ u Novom Sadu

Manifestacija "Dani društvenog (socijlanog) preduzetništva u Novom Sadu", održana je 11. i 12. oktobra 2018. godine u organizaciji Klastera socijalnog preduzetništva Vojvodine – Kaspev. Manifestacija je imala za cilj da upozna društvenu zajednicu u Novom Sadu sa modelom društvenog preduzetništva.

Predsednik Saveta za socijalno preduzetništvo i redovni profesor Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment prof. dr Lazar Ožegović, učestvovao je na otvaranju manifestacije ,,Dani socijalnog preduzetništva u Novom Sadu“ i tom prilikom govorio o društvenom preduzetništvu, tačnije o mogućnostima bržeg razvoja socijalnog preduzetništva kroz poslovne inkubatore u Srbiji i AP Vojvodini. 

„Osnivanje i funkcionisanje socijalnih poslovnih inkubatora u Srbiji trebalo bi da postane prioritet razvoja socijalnog preduzetništva i strategije privrednog razvoja kako Srbije, tako i nosilaca lokalne vlasti, koji treba da stvore uslove za jačanje privrednih kapaciteta, unapređenje regionalne i međunarodne saradnje, kao i da postanu nosilac ključnih komponenti nacionalnog inovacionog sistema. Opšte poznato je da privreda predstavlja osnov na kojem sve počiva (izgradnja infrastrukture, kultura, obrazovanje i zdravstvo) i zbog toga je neophodno što pre pronaći adekvatna rešenja za njen brži razvoj, a jedno od tih rešenja bi moglo biti upravo kroz podsticaj razvoja preduzetničke kulture, koju bi trebalo obogatiti novim modelima preduzetničke organizacije, a jedan od tih modela su i socijalni poslovni inkubatori koji bi se osnivali uz maksimalnu podršku lokalnih zajednica, države, privrednih subjekata i nevladinih organizacija. Iz gore navedenog se može zaključiti da je cilj, pored osvrta na značaj biznis inkubatora, da se istakne potreba za osnivanjem što većeg broja socijalnih biznis inkubatora kao rešenja za nogomilane socijalne probleme u društvu, kao i modela preduzetničke organizacije koji će uticati na ublažavanja posledica nezaposlenosti i siromaštva.“ – istakao je prof. dr Lazar Ožegović.
Kroz dva dana predavanja stručnjaka iz oblasti društvenog (socijalnog) preduzetništva pokrivene su teme od osnovnog koncepta socijlanog preduzetništva, preko pravaca razvoja i mogućnosti za razvoj socijalnog preduzetnitštva do praktičnih rešenja i modernih trendova u razvoju socijalnog preduzetništva. Predviđeno je da tokom događaja učesnici diskutuju i ostvare zajedničku interakciju.
Pored navedenih aktivnosti, cilj ovog projekta je na podizanju svesti o značaju društvenog (socijlanog) preduzetnštva u gradu Novom Sadu, ali i šire. Projekat je podržan od strane Uprave za privredu i turizam grada Novog Sada.
Ovaj projekat omogućio je sprovođenje inovativnog pristupa, praćenje evropskih i svetskih trendova u oblasti rada na pozitivnom imidžu socijalnog preduzetništva i njegove vidljivosti u gradu Novom Sadu.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle