10 sep 2018

FIMEK NAGRAĐUJE ZNANјE – NAGRADNO PUTOVANјE U PARIZ

Maturanti Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove, Nevena Bursać, Igor Mirosavlјević Dejan Stančević i mentorka Ana Šipicki, profesor istorije, zahvalјujući svom izuzetnom znanju pobedili su u finalu kviza „Fimek nagrađuje znanje tradicionalno“, u organizaciji Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Ova pobeda donela im je vredne nagrade a jedna od njih bilo je i prelepo putovanje u prestonicu Francuske. Bliži se i deseto po redu takmičenje, koje će se održati početkom 2019. godine, pozivamo ovogodišnju generaciju maturanata da se prijave a za sada pročitaju utiske sa putovanja prethodne generacije, koje nam je prenela mentorka pobedničkog tima, Ana Šipicki:

,,Naša prva destinacija bio je „Zlatni Prag“- „Grad stotinu tornjeva“. Posetili smo Hradčane gde se nalazi Praški dvorac, jedan od najvećih zamkova na svetu, katedralu Svetog Vita, prošetali smo Valenštajnskim vrtom i Starogradskim trgom i odmorili na suncem okupanom Karlovom mostu.

Vraćajući se u Srbiju posetili smo Minhen, prestonicu Bavarske. Prošetali smo lepo uređenim ulicama i trgovima i bili zadivlјeni lepotom Stare i Nove gradske kuće na Marienplacu. Posetili smo crkvu Svetog Petra, Bogorodičinu crkvu, čuvenu pivnicu Hofbrojhaus, dvorac bavarske dinastije Vitelsbah – Nimfenburg i bogatu zbirku kočija i porcelana.

Naše glavno odredište na ovom putovanju bio je „grad svetlosti, umetnosti i lјubavi“ koji je svojim prelepim ulicama, trgovima, parkovima, muzejima, raskošnim dvorcima, čuvenim građevinama i živopisnim četvrtima ostavio snažan utisak na nas. Nakon panoramskog razgledanja Pariza i plovidbe Senom usledili su dani u kojima smo se uverili u svu lepotu i raskoš Pariza. Posetili smo Versaj, velelepni dvorac Luja XIV sa prelepo uređenim vrtovima. Odali smo počast Napoleonu u Domu invalida, kao i mnogim znamenitim ličnostima na najposećenijem groblјu na svetu Per Lašez. Prošetali smo od najvećeg pariskog Trga Konkord i Egipatskog obeliska, preko Jelisejskih polјa, najpoznatije pariske avenije, do Trga Šarla de Gola i Trijumfalne kapije, podignute u čast Napoleona i francuskih boraca. Nastavili smo našu šetnju do trga Trokadero, Marsovih polјa i simbola savremenog Pariza, Ajfelovog tornja. Divili smo se lepoti Svetog srca, Notr Dama, Panteona, prošetali Monmartrom i Latinskom četvrti, osetivši duh starog Pariza. Poseban umetnički doživlјaj bila je poseta Luvru, jednom od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu.

Imali smo priliku da vidimo brojne bliskoistočne, grčke i rimske eksponate iz perioda starog veka ali i umetnička dela čuvenih slikara i vajara: Leonarda da Vinčija, Ticijana, Mikelanđela, Delakroa... Jedan dan boravka u Parizu bio je rezervisan za odlazak u zabavni park Volta Diznija. Posetioci Diznilenda, okruženi junacima crtanih filmova i scenografijama iz Diznijevih filmova, proveli su dan u svetu dečije mašte, zabave i nezaboravnih vožnji.

Zahvalјujući ovom putovanju u Pariz uverili smo se zbog čega je ovaj grad najposećenije turističko odredište na svetu.

Zahvalјujemo se FIMEK-u na dosadašnjoj saradnji i što nam je omogućio ovo prelepo putovanje i time potvrdio da se znanje zaista isplati. Nadamo se da ćemo i dalјe uspešno sarađivati.''

 

 

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle