21 nov 2017

Održan okrugli sto na temu ,,Izazovi u primeni sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pravnih tekovina Evropske Unije’’

Okrugli sto na temu ,,Izazovi u primeni sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pravnih tekovina Evropske Unije’’ održan je 09.11.2017. godine u amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, u okviru Žan Mone modula Erasmus + programa.

Na okruglom stolu su učestvovali prof. dr Vladimir Medović, rukovodilac projekta, Nikolas Bezel, šef I sektora operacija- Pravosuđe, unutrašnji poslovi i socijalna inkluzija Delegacije EU u Srbiji, prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, Olivera Pejak Prokeš, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i prof. dr Jelena Vapa Tankosić, odobreni predavač u okviru projekta. Okrugom stolu su prisustvovali studenti Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, kao i brojni stručnjaci iz oblasti prava.

Prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu je otvorila debatu i govorila o značaju međunarodne saradnje kroz projekte, seminare, stručne konferencije i pre svega, razmenu studenata, kao i nastavnog osoblja. „Celoživotno učenje i usavršavanje se samo nameće zbog ubrzanog razvoja nauke na svim poljima i ukoliko ne prihvatimo takav koncept, nazadovanje, a ne samo stagnacija je zagarantovano.“ – istakla je prof. dr Marijana Carić.

Prof. dr Vladimir Medović je naglasio da će sporazum o stabilizaciji, koji je napravljen u periodu dok Srbija ne postane članica, regulisati ekonomske i političke odnose sa Evropskom unijom i bitno uticati na oblikovanje pravnog sistema Republike Srbije.

Nikolas Bezel, šef sektora delegacije EU u Srbiji je na Okruglom stolu istakao, da je bitno pre svega da budemo upućeni koji su to ključni izazovi sa kojima se Srbija suočava u procesu stabilizacije pridruživanja EU. Koje su to promene koje treba napraviti i uskladiti sa pravnim tekovinama Evropske unije, što predstavlja veliki značaj kako za Srbiju tako i za EU.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman prof.dr Zoran Pavlović i šef krivičnopravne katedre na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, govoreći o najvećoj društvenoj isplativosti ulaganja u znanje i dalje usavršavanje i njihovom značaju za ukupan napredak društva, pozvao je prisutne studente da svojim idejama i projektima doprinesu razvoju položaja naše zemlje, kao istinske pripadnice evropske porodice naroda.

Na skupu je predstavljena i monografska studija prof. dr Vladimira Medovića i prof. dr Jelene Vape koja je rađena u okviru Žan Mone modula - Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, a u kojoj su predstavljeni rezultati istrazivanja koje je sprovedeno u sudovima sa sedistem u Novom Sadu (Osnovni, Visi, Privredni i Apelacioni sud) o osposobljenosti sudija za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju i pravnih tekovina EU. Stručne komentare o studiji su dali Olivera Pejak Prokeš, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu kao i prisutni pravni stručnjaci.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle