Završeno takmičenje srednjoškolaca u preduzetništvu

Vojvođanski srednjoškolci našli rešenje za stare vagone

Ideja o prenameni starih vagona i njihovom pretvaranju u etno restorane u kojima bi radila socijalno ugrožena lica, osvojila je prvo mesto na takmičenju srednjoškolaca u preduzetništvu „Poslovni izazov” održanom u sredu u Novom Sadu. Pobednički tim činili su učenici škola iz Bačke Topole, Futoga, Sombora, Zrenjanina i Novog Sada, koji su se takmičili sa 100 vršnjaka iz 14 srednjih škola sa teritorije Vojvodine. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Predstavnice Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, asistentkinje mr Olivera Smieško i Milica Stojnić, MA učestvovale su na takmičenju kao član žirija i mentor.

“Poslovni izazov” je pokrenut sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Dvadeset timova od po 5 učenika kreiralo je biznis planove kao odgovor na izazov koji im je postavio domaćin takmičenja. Zadatak je bio da prepoznaju slabe tačke i unaprede domaću železničku infrastrukturu. Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje problema i kreirali biznis plan i prezentaciju koju su predstavili žiriju koga su činili: Srđan Nonković - Adizes Southeast Europe – ASEE, Sonja Konakov Svirčev - Erste Banka Srbija, Danijela Radić - Centar za omladinski rad, Olivera Smieško - FIMEK- Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, Nataša Topolac – novinar. Učenicima su pomagali poslovni mentori, predstavnici kompanija KZM Stara Pazova, Homepage, Adizes Southeast Europe - ASEE, Eurodoc, Erste Banka Srbija, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment- FIMEK, Dejan SEO, ROAD Human Resources & Communications, Carnomed, Prowork Development, Centar za omladinski rad.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu a pobednički tim će učestvovati i na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2014. u Sarajevu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle