25 jan 2024

NAGRAĐENI NAJUSPEŠNIJI U OKVIRU PROJEKTA "ENERGIJA JE SVUDA OKO NAS"

Završna manifestacija projekta ,,Energija je svuda oko nas 2023.’’, objava rezultata i dodela nagrada ove godine održana je 24.1.2024. godine na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment. Ovogodišnji dobitnici prve nagrade u okviru projekta "Energija je svuda oko nas" su OŠ “Jovan Sterija Popović” iz Velike Grede i Ekonomsko-trgovinskka škola iz Kule.

„Energija je svuda oko nas" je projekat koji je po petnaesti put za redom realizovan u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2023. godine. Pod pokroviteljstvom je Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu - FIMEK, a organizator i realizator projekta je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike.

Prisutnim mentorima, učenicima i roditeljima obratili su se: prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija, Sonja Ćato, šef odseka za obrazovanje u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i prof. dr Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i autor projekta. Ukupno je dodeljeno 77 nagrada učenicima i njihovim mentorima, a sa ciljem da se motivišu i da nastave da se bave ovako važnim temama, da se edukuju i šire svest o značaju održivog korišćenja energija.

Prof. dr Dragan Soleša je naglasio da Univerzitet Privredna akademija i FIMEK kroz ovu i slične akcije nastoji da pruži podršku i da svoj doprinos društvenoj zajednici i edukaciji mladih o najvažnijim temama današnjice, pri čemu je istakao važnost obrazovanja kada je u pitanju ekološka svest. „Mi smo tu da ukažemo mladima da nisu zaboravljeni, da ih motivišemo da nastave dalje da uče, jer jedino je u obrazovanju spas od ovog ugroženog okruženja, ne samo prirodnim katastrofama, već i drugim vrstama katastrofa koje prete našem društvu. Na FIMEK-u zato imamo novi studijski program koji je usko vezan sa ovom problematikom. Zove se Ekološko inženjerstvo i zvanje koje se stiče nakon studija je diplomirani inženjer zaštite životne sredine. Na ovaj način mi vršimo transfer znanja u realan sektor, jer obrazujemo i motivišemo mlade da idu dalje, da studiraju i da ulažu u sebe i svoj razvoj’’ istakao je rektor Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Dragan Soleša.

Sonja Ćato, šef odseka za obrazovanje u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice istakla je da 2009. godine kada je započet ovaj projekat, tema energije i ekologije za Srbiju bila apstraktna. “Sada je situacija znatno drugačija. Razvija se svest o važnosti očuvane životne sredine i sačuvane energije. Verujem da smo realizacijom ovog projekta iz godine u godinu dali bar mali doprinos tome” navela je Sonja Ćato.

Prof. dr Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije. Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. S obzirom na to da su rezultati projekta prevazišli očekivanja, prof. dr Slobodan Popov između ostalog je rekao: “Zahvaljujem se Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice koji nas sve ove godine podržavaju, kao i mentorima koji su neumorni i koji su angažovali veliki broj dece da nam pošalju svoje radove. Ne možemo da nagradimo sve, ali mi cenimo njihov rad i vreme provedeno razmišljajući o energiji i očuvanju životne sredine.”

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle