09 dec 2023

ODRŽANA JE TRIBINA "PREPOZNAJ, ALARMIRAJ-STOP NASILJU" U AMFITEATRU NA FIMEK-U

U četvrtak, 7. decembra 2023. godine u amfiteatru „Prof. dr Slavko Carić“ na FIMEK-u, održana je tribina pod nazivom: „Prepoznaj, alarmiraj - stop nasilju". Tribina je organizovana od strane Asocijacije za unapređenje zdravlja uz podršku Uprave za zdravstveno Grada Novog Sada, Univerziteta Privredna akademija i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, a cilj tribine je bio da se podignu znanja kako na posredan način uticati da se preventivnim radom smanji nasilje u porodici.

Učesnici su bili: prof. dr Zoran Pavlović, prorektor za međunarodnu saradnju na Univerzitetu Privredna akademija i redovni profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe; dipl. psihološkinja Nives Lozo Bivalski iz Centra za socijalni rad Grada Novog Sada; master psihološkinja Marija Todorović, ispred Iceps fakulteta i master SMS Vesna Imbronjev iz Asocijacije za unapređenje zdravlja.

Tribina je počela uvodnim predavanjem master psihološkinje Marije Todorović koja je govorila o faktorima koji određuju ozbiljnost traume i naglasila da u svakom socioekonomskom statusu može da se desi nasilje. “U urbanom kontekstu i visokoobrazovanim slojevima "tajna se bolje krije”, a glavni razlog je:”sramota” navela je Marija Todorović.

Dipl. psihološkinja Nives Lozo Bivalski iz Centra za socijalni rad Grada Novog Sada govorila je o hitnim merama koje izriču nadležne institucije kada se prijavi nasilje.Takođe, istakla je da je uvedena obaveza da se u svakom Centru za socijalni rad formira interni tim koji se bavi samo problematikom nasilja u porodici i u Centru za socijalni rad Grada Novog Sada ima deset izvršilaca sa rukovodiocem, to su posebno specijalizovani radnici koji rade isključivo na slučajevima nasilja u porodici.

Master SMS Vesna Imbronjev iz Asocijacije za unapređenje zdravlja podelila je sa okupljenima traumatično iskustvo jedne devojke u javnom prevozu i naglasila da niko ne zaslužuje da trpi nasilje.

Prof. dr Zoran Pavlović pojasnio je prisutnima izraze upstander i bystander, podelio je iskustva iz prakse o društvenom fenomenu nasilja nad ženama, uz nadu da studenti koji su prisustvovali tribini nikada neće biti samo posmatrači.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle