30 sep 2023

II međunarodni naučni skup pod nazivom “Izazovi savremene ekonomije i društva kroz prizmu zelene ekonomije i održivog razvoja”

U Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u petak, 29. septembra, održan je II međunarodni naučni skup pod nazivom “Izazovi savremene ekonomije i društva kroz prizmu zelene ekonomije i održivog razvoja”. Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment je bio suorganizator naučnog skupa uz Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, Obrazovno-poslovni centar za razvoj ljudskih resursa, upravljanje i održivi razvoj iz Novog Sada, Fakultet za menadžment iz Bratislave – Univerzitet Komenski, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe – Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu i Biotehnički centar iz Bijelog Polja.

Učešće na naučnom skupu uzelo je oko 70 učesnika (izlagača radova i slušaoca) iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovačke. Ukupno su pristigla 53 apstrakta od autora iz 10 zemalja. Na početku skupa prisutnima se obratio prof. dr Branislav Dudić koji je pozdravio prisutne naročito ističući značaj cirkularne ekonomije u svom izlaganju. Prisutne je pozdravila i prof. dr Sanja Škorić, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio profesor emeritus Radovan Pejanović koji trenutno obavlja funkciju predsednika Fonda za nauku Republike Srbije. Između ostalog, prof. Pejanović je istakao ciljeve koji treba da budu preokupacija naučnih istraživanja, ali i društvenog delovanja. Na prvom mestu prof. Pejanović je istakao značaj očuvanja životne sredine kroz zadržavanje izvorne namene resursa zemljišta, prelazak na obnovljive izvore energije i primene energetske efikasnosti u svim oblastima. Poseban osvrt izlaganja prof. Pejanovića odnosio se na društvenu korist obrazovne ustanove kao što je Edukativni centar i njegov značaj na unapređenje ekonomije kroz doprinos ostvaren u sferi neformalnog obrazovanja odraslih lica. U drugom delu naučnog skupa izlaganje je imao prof. dr Aleksandar N. Ašonja, vanredni profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i v.d. direktora Edukativnog centra, koji je izneo svoja zapažanja na temu “Mogućnosti proizvodnje energije iz agronaponskih sistema”.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle