24 maj 2023

FIMEK nagrađuje znanje 2023

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 19.5.20123. godine, održano je finale takmičenja za sve maturante iz Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“. Takmičenje je počelo 8.5.2023. godine u amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Od prijavljenih 30 škola iz 16 gradova Vojvodine koje su se takmičile u kvalifikacijama, svojim znanjem izdvojilo se šest polufinalista, a izvanrednim znanjem u finale se plasiralo tri škole: Gimnazija i ekonomska škola ,,Jovan Jovanović Zmaj’’ iz Odžaka, Gimnazija „Isidora Sekulić“ iz Novog Sada i Gimnazija „Borislav Petrov Braca“ iz Vršca. Najbolje se pokazala i odnela pobedu u finalu Gimnazija „Borislav Petrov Braca“ iz Vršca.

Takmičenje „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno zamišljeno je kao afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze. Koncept takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“ je zamišljen na način da naši maturanti kroz zabavu, jačaju kako takmičarski, tako i timski duh, ali i sposobnosti kao što su kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Naša misija je bila da maturanti, kao budući akademski građani, pokažu svoje znanje i pre nego što dobiju indekse, i da za to budu nagrađeni. Iz tog razloga nijedna škola koja se plasirala u finale nije otišla praznih ruku, tj. svi finalisti su bili nagrađeni za pokazano znanje.

Finaliste i njihove navijače pozdravio je prof. dr Marko Carić, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, koji im je poželeo puno uspeha kako u takmičenju tako i njihovom daljem obrazovanju i izrazio zadovoljstvo što je izuzetan broj srednjih škola u Vojvodini prepoznao pozitivan koncept takmičenja u organizaciji i realizaciji FIMEK-a. Prisutnima se obratio i prof. dr Milan Počuča, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, koji je istakao da su maturanti pokazali izuzetno znanje i poželeo im svima sreću u finalu.

Regularnost takmičenja, pratio je žiri u čijem sastavu su bili: prof. dr Marko Carić, prof. dr Milan Počuča i Duška Babić, preduzetnica, koja je takmičarima zadala preduzetnički problem.

Nagrade su koncipirane tako da se nagradi znanje i budućim studentima pruži motiv za dalje obrazovanje. Stoga su, pobednici, maturanti Gimnazije ,,Borislav Petrov Braca“ iz Vršca dobili putovanje u neku od evropskih prestonica, po njihovom izboru, kao i stipendiju za sve četiri godine studija na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, odnosno Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, takođe po izboru pobedničke ekipe, spa u hotelu Sheraton u Novom Sadu za 3 osobe, ručak za tim u restoranu Barik. Drugoplasirana ekipa, maturanti Gimnazije i ekonomske škole ,,Jovan Jovanović Zmaj’’ iz Odžaka, pored delimične stipendije u iznosu od 50% na FIMEK-u ili Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, dobili su vikend u hotelu „Ramonda“ na Rtnju i ručak u restoranu Dvor za takmičare. Treća nagrada, delimična stipendija u iznosu od 30% za prvu godinu studija na FIMEK-u ili Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, vikend u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru i ručak u restorano Sokače za takmičare, otišla je u ruke maturantima Gimnazije „Isidora Sekulić“ iz Novog Sada.

Maturanti su se tokom takmičenja nadmetali u oblastima opšte kulture i informisanosti, a svaka škola je učestvovala sa svoja tri izabrana učenika. U polufinalu maturanti su pored pitanja iz opšte kulture i informisanosti, pogađanja poznate ličnosti, imali zadatak sa reše zagonetke u Ecape room-u Void. U finalu su maturanti dobili dodatni zadatak, u kojem su trebali da pokažu svoje preduzetničke veštine i kompetencije rešavanjem poslovnog problema, koji im zadala Dušanka Babić, preduzetnica.

Kroz nagradnu igru na Facebook mreži koja je organizovana za sve škole koje su učestvovale u kvalifikacijama takmičenja obezbeđena je specijalna nagrada, laptop za školu koji je otišao u ruke Gimnazije „Isidora Sekulić“ iz Novog Sada. Tamara Krstić, direktorka marketinga uručila je nagradu profesorici Ljiljani Nikolić koja je bila mentor gimnazijalcima ove škole.

Pored nagradne igre koja se odnosila na lajkove grupne fotografije svake škole, organizovali smo i takmičenje za najkreativniji reels na temu „Neverbalne komunikacije“, a na osnovu predavanja koje su tokom kvalifikacija održali prof. dr Maja Ćirić, prodekanka za akreditaciju na FIMEK-u, prof. dr Dragan Ilić i doc. dr Tijana Đurković Marić. Specijalna nagrada za najkreativniji reels na temu „Neverbalne komunikacije“ osvojila je Gimnazija i stručna škola „Nikola Tesla“ iz Apatina.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle