28 jan 2022

Dani informatike u školama Vojvodine 2021

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 22.12.2021. godine online je održana završna svečanost projekta „Dani informatike u školama Vojvodine 2021“ putem aplikacije Zoom. Na završnoj svečanosti proglašene su najuspešnije škole i učenici koji su učestvovali na takmičenju. Plaketa "Prof. Stjepan Han" za postignut uspeh u okviru akcije "Dani informatike u školama Vojvodine", dodeljena je OŠ "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina.

„Dani informatike u školama Vojvodine" je manifestacija koja se realizuje po četrnaesti put u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK. Organizator i realizator ove manifestacije je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike. Plaketa „Prof. dr Stjepan Han" se dodeljuje svake godine najboljoj školi iz oblasti informatizacije škola u Vojvodini. Istovremeno u okviru ove manifestacije nagrađene su i škole, nastavnici i učenici koji su u određenim aktivnostima postigli izvanredne rezultate u ovoj godini. Cilj ovog projekta je da podstakne proces informatizacije nastave u školama Vojvodine kao i da se popularišu nove tehnologije u školskim nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

U ime Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu prisutne je pozdravio dekan Fakulteta, prof. dr Dragan Soleša, koji je istakao da je manifestacija ,,Dani informatike u školama Vojvodine’’ od velikog značaja za FIMEK, s obzirom da se na FIMEK-u obrazuju diplomirani i master inženjeri softvera, kao i doktori nauka iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Prema rečima dekana FIMEK-a, profesora dr Dragana Soleše, IT delatnost je jedna od najznačajnijih u Srbiji i zato će fakultet nastaviti razvijati primenu informatike u pokrajinskim školama. „To je od krucijalnog značaja i mi to radimo preko deset godina. Na taj način jačamo, ne samo kapacitet fakulteta, nego i društvenu svest i odgovornost kako treba da se odnosimo prema najmlađima i kako treba da se odnosimo prema novoj narastajućoj disciplini 21. veka. Prema svim istraživanjima, u naredne dve decenije to će biti dominantna delatnost, ne samo u Srbiji, nego i u okruženju. Najnoviji podaci nam govore da je samo iz IT delatnosti naša država ostvarila prihod od 1,6 milijardi dolara. O tome treba da razmisle nadležni organi, država i da učine još veći pomak ka razvoju ovog sektora i ovo treba da bude izvozna i najvažnija razvojna šansa naše zemlje“, istakao je prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment.

Prof. dr Slobodan Popov, autor projekta i predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike naglasio je da bez podrške Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment koji otvara vrata svim dobrim idejama u doprinosu nauke i obrazovanja, Centar ne bi opstao sa uspehom i visokim rezultatima dugi niz godina. Prof. Popov je izjavio da su prijatno iznenađeni rezultatima u uslovima pandemije: „Veći broj škola se prijavio u odnosu na prethodne godine, što nismo očekivali. Videli smo jedno poboljšanje kod obrazovnih ustanova, sve više je korišćena informaciona tehnologija zbog komunikacije sa učenicima. To je verovatno zbog sinergije naših aktivnosti i uslova u kojima škole rade zbog pandemije. Na taj način se stanje u informatici pomerilo u pozitivnom smislu, što se tiče naših osnovnih i srednjih škola.“

Jasmina Pastonjicki, predsednica žirija je istakla da i pored problema sa kojima se osnovne i srednje škole susreću koji se odnose na manjak opreme i sredstava, nastavnici i mentori i dalje pronalaze motivaciju i entuzijazam da svoje učenike pripreme za ovo takmičenje, na kojem dugi niz godina beleže visoke rezultate. Jasmina Pastonjicki predstavila je sve ovogodišnje rezultate i nagrađene škole i učenike i mentore.

Brojnim nagrađenim školama, nastavnicima i učenicima pripremljene su prigodne nagrade za postignute rezultate u različitim kategorijama: školski vebsajt, rad na interaktivnim tablama, realizacija stručnog usavršavanja, razvoj obrazovnih softvera, oblast robotike, oblasti informatike, inovacije itd.

Video i/ili audio fajlovi vezani za članak

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle