29 maj 2021

Završna manifestacija revije kratkog đačkog filma „FILMić“ 2021

Završna manifestacija revije kratkog đačkog filma – FILMić, objava rezultata i dodela nagrada najbolji kratki đački film, održana je online, putem Zoom aplikacije 27.5.2021. godine na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment.

Glavnu nagradu osvojio je tim „MED production" iz Gimnazije iz Velike Plane koji je snimio filmić na temu – „Anahron: Život sa korona virusom“. Prvo mesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je tim „FOTODI“ iz OŠ „Petefi Šandor“ iz Bečeja za film na temu „Karantin COVID-19 u glavi“. Prvo mesto u konkurenciji srednjih škola zauzeo je tim „GimPi“ iz Gimnazije iz Pirota, koji su snimili film na temu „Vreme Korone".

Smotra kratkog đačkog filma FILMić 2021. održana je po jedanaesti put i realizovana za školsku 2020/21. godinu u okviru Kalendara takmičenja i smotri Ministarstva prosvete za učenike osnovne i srednje škole, a pokrenut uz program Microsoft-a Partner u učenju u Republici Srbiji.

Cilј smotre kratkog đačkog filma FILMić je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišlјavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom.

Prof. dr Slobodan Popov, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koji je ujedno i realizator ovog takmičenja, posebno je istakao poruke koje šalјu nagrađeni filmići kao odgovor na ponuđene teme viđeno očima učenika.

U ovom ciklusu učesnici su imali zadate tri teme za koje su se slobodno opredelјivali:

  1. Život sa korona virusom
  2. Vršnjačko nasilje
  3. (Zlo)upotreba interneta
  4. Mali veliki ljudi u mojoj okolini

Najbolјi radovi, odnosno 15 filmića (osnovne i srednje škole), kao i njihovi mentori nagrađeni su nagradama koje je obezbedio Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, kao sponzor i suorganizator takmičenja. Tamara Krstić, direktor marketinga Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment istakla je da FIMEK već dugi niz godina sponzor i suorganizator ovog takmičenja, kao i brojnih drugih. „Pored društvene odgovornosti, cilj nam je da motivišemo osnovce i srednjoškolce da nastave da ulažu u svoje obrazovanje i da ih podstaknemo da razvijaju svoja znanja i veštine i da za to budu nagrađeni.“ – naglasila je Tamara Krstić.

Na konkurs je stiglo 35 filmića iz osnovnih i srednjih škola koji su pregledani i ocenjeni od strane stručnog žirija. O teškom zadatku pred kojim se našla komisija prilikom izbora najboljih filmića govorila je Jasmina Pastonjicki, predsednica komisije.

Podršku organizaciji i realizaciji je pružio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle