12 feb 2019

Finale takmičenja ,,FIMEK nagrađuje znanje’’

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 11.02.2019. godine, održano je finale takmičenja za sve maturante iz Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“. Takmičenje je počelo 21.01.2019. godine u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Od prijavljenih 45 škola iz 24 grada Vojvodine koje su se takmičile u kvalifikacijama, svojim znanjem izdvojilo se devet polufinalista, a izvanrednim znanjem u finale se plasiralo četiri škole: Srednja ekonomska škola iz Sombora, Gimnazija Inđija i STŠ ,,Mileva Marić’’ iz Titela. Pobedu je odnela srednja ekonomska škola Sombor.

Takmičenje „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno zamišljeno je kao afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze. Koncept takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno je zamišljen na način da naši maturanti kroz zabavu, jačaju kako takmičarski, tako i timski duh, ali i sposobnosti kao što su kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Naša misija je bila da maturanti, kao budući akademski građani, pokažu svoje znanje i pre nego što dobiju indekse, i da za to budu nagrađeni. Iz tog razloga nijedna škola koja se plasirala u finale nije otišla praznih ruku, tj. svi finalisti su bili nagrađeni za pokazano znanje.

Finaliste i njihove navijače pozdravili su prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, koja im je poželela puno uspeha kako u takmičenju tako i njihovom daljem obrazovanju. Prisutnima se obratio i prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, koji je naglasio da FIMEK kroz ovo i druga takmičenja koje organizuje želi da motiviše mlade da ulažu u svoje obrazovanje, a najbolje maturante da nagradi za pokazano znanje. Regularnost takmičenja, pratio je žiri u čijem sastavu su bili: prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, doc. dr Radivoj Prodanović, prodekan za kvalitet i razvoj i doc. dr Predrag Mirković, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe dok je dr Zdravko Živoković, kreator slagalice „Doris“ zadao takmičarima dodatni zadatak.

Nagrade su koncipirane tako da se nagradi znanje i budućim studentima pruži motiv za dalje obrazovanje. Stoga su, pobednici, maturanti srednje ekonomske škole, Sombor dobili putovanje u neku od evropskih prestonica, po njihovom izboru, kao i stipendiju za sve četiri godine studija na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, odnosno Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, takođe po izboru pobedničke ekipe. Pored navedenih nagrada, pobednici su dobili vaučer u iznosu od 20 evra za bilo koje putovanje u ponudi Lider Travel –a iz Novog Sada.

Drugoplasirana ekipa, maturanti STŠ ,,Mileva Marić’’ iz Titela, pored popusta na školarinu u vrednosti od 40% na FIMEK-u ili Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, dobili i prvomajsko putovanje Balkan Fun u organizaciji Lider Travel - а, večeru za četvoro u caffe bar-u ,,Priča’’ i knjige izdavačke kuće The English Book . Treća nagrada, 30% popusta na prvu godinu studija na FIMEK-u ili Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, vikend u Hotelu Novi Sad, otišla je u ruke maturantima Gimnazije Inđija.

Maturanti su se tokom takmičenja nadmetali u oblastima opšte kulture i informisanosti, a svaka škola je učestvovala sa svoja tri izabrana učenika. U finalu su maturanti dobili i dodatne zadatke, prvo je dr Zdravko Živković, finalistima takmičenja zadao da reše mozgalicu „Doris”, čiji je kreator, a koja je proglašena za najbolju slagalicu u 2009. godini od strane najprestižnijeg američkog časopisa „Games“, za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušla u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije G4G. Drugi dodatni zadatak u finalu bio je da maturanti pokažu i svoje preduzetničke veštine i kompetencije rešavanjem poslovnog problema, koji im zadao doc. dr Radivoj Prodanović,prodekan za kvalitet i razvoj. Slagalicu Doris najbrže su rešili maturanti STŠ ,,Mileva Marić“ iz Titela dok je najbolji preduzetnički zadatak iznela srednja ekonomska škola, Sombor.

Kroz nagradnu igru na Facebook mreži koja je organizovana za sve škole koje su učestvovale u kvalifikacijama takmičenja obezbeđena je specijalna nagrada. Za specijalnu nagradu izborili su se takođe maturanti srednje ekonomske škole, Sombor. Specijalna nagrada za nagradnu igru na instagramu otišla je u ruke učenice iz SSŠ „Branko Radičević“ iz Rume.

Na kraju takmičenja, predstavnici marketing kancelarije Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment uručili su zahvalnice svim prijateljima FIMEK –a koji su dali podršku realizaciji takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle