22 okt 2016

Kapitalno delo eminentnih autora - monografija ,,Mleko u prahu i srodni proizvodi''

U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, 20.10.2016. godine održana je prezentacija monografije ,,Mleko u prahu i srodni proizvodi'' autorki prof. dr Marijane Carić i prof. dr Spasenije Milanović.


Prisutnim zvanicama obratila se prof. dr Branka Pilić, prodekan za nauku na Tehnološkom fakultetu, Univerzitet u Novom Sadu, sa rečima: ,,Čast mi je biti u ulozi izdavača, ispred Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, gde su autori dve eminentne profesorice iz čijeg ozbiljnog i dugogodišnjeg naučnog rada je i nastala monografija ,,Mleko u prahu i srodni proizvodi''. Monografija je napisana na način da bude razumljiva studentima kojima će biti jedan od dragocenih udžbenika u radu i učenju, dalje nastavlja prof. dr Branka Pilić.
Ispred izdavača obratio se i prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment koji je u svom obraćanju napomenuo da je sa stanovišta Fimek – a monografija ,,Mleko u prahu i srodni proizvodi'' značajna za studente master i doktorskih studija, posebno studijskog programa Inženjerski menadžment u agrobiznisu i Ekologija. Prof. dr Dragan Soleša je zatim istakao da je ovo delo odličan primer svim stručnjacima kako napisati kvalitetnu naučnu monografiju kako metodološki tako i sadržinski, a zatim je ukazao da je ova monografija zasnovana na rezultatima naučnoistraživačkih projekata, kao i brojnih naučnih radova koji su objavljeni u međunarodnim časopisima. "Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je sufinansiralo izdavanje monografije što je još jedan od dokaza vrednosti i važnosti ovog kapitalnog dela" , završio je prof. dr Dragan Soleša i čestitao autorkama.
Prof. dr Ljerka Gregurek, jedna od recenzenata monografije, svoje obraćanje počela je sa konstatacijom da svi vrhunski stručnjaci posvećuju svoj profesionalni, ali i privatni život u potpunosti svojim velikim dostignućima, ostavljajući pri tome dubok trag među svojim studentima i kolegama, baš kao što su to učinile i dve autorke monografije ,,Mleko u prahu i srodni proizvodi''. Prof. dr Ljerka Gregurek takođe je istakla da će monografija posebno koristiti studentima, kao i da će doprineti boljem razumevanju inovacija u tehnologiji mleka.
Prof. dr Zlatan Sarić, redovni profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu , takođe recenzent, naglasio je da je monografija ,,Mleko u prahu i srodni proizvodi'' vredno delo dva emitentna stručnjaka u širem regionu, koje predstavlja veliki doprinos nauci. Objasnio je kako vlada jedno opšte neznanje o ovoj temi i kako se često susreće sa nevericom u nastanak mleka u prahu i šta ono iziskuje. „Upravo zbog tog razloga bitno je što je ova monografija napisana, jer vrlo jasno i temeljno objašnjava svakom čitaocu, od studenta do stručnjaka, ovu temu. Prof. dr Marijana Carić i prof. dr Spasenija Milanović, su na pristupačan način napisale monografiju, a to pokazuje koliko autorke vladaju ovom temom. Monografija ,,Mleko u prahu i srodni proizvodi'' predstavlja jedno originalno delo, koje je rezultat velikog naučnoistraživačkog rada, namenjenog za sve nivoe studija pa čak i za stručnjake" nastavio je prof. dr Zlatan Sarić i izrazio divljenje autorkama za strpljenje, volju i veliki trud koje su uložile u stvaranje monografije, kao i u celokupni profesionalni rad..
Prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu i profesor emeritus na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, izrazila je posebnu zahvalnost recenzentima monografije prof. dr Ljerki Gregurek , prof. dr Zlatanu Sariću i prof.dr Zdenku Puhanu, profesoru na Institutu za prehrambene nauke na Univerzitetu za Nauku i tehnologiju u Cirihu, koji je bio sprečen da prisustvuje prezentaciji. Takođe, prof. dr Marijana Carić zahvalila se i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao sufinansijeru monografije. Prof. dr Marijana Carić osvrnula se na pitanje novinara, koliko je dugo radila na ovoj monografiji i naznačila da je to ipak jedan dugačak period od 30 godina njenog rada, jer smatra da monografiju i ne može napisati neko ko je na početku karijere. Početak rada na monografiji ,,Mleko u prahu i srodni proizvodi'' beleži susret sa njenom tadašnjom studentkinjom, a današnjom prof. dr Spasenijom Milanović kojoj je predavala kao tadašnji docent na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Zapazila je inovativnu i inteligentnu studenkinju i izabrala je za svog saradnika.
Na kraju prezentacije, obratila se prof. dr Spasenija Milanović, redovan profesor na Tehnološkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. Autorka prof. dr Spasenija Milanović je napomenula da je počastvovana saradnjom i rezultatima koje je postigla sa prof. dr Marijanom Carić, još od momenta kada joj je ponudila da radi kao njen saradnik, pa do danas. Pored monografije napisale su još dve knjige uz mukotrpan i dugogodišnji rad. Primarna ideja monografije je da bude namenjena studentima svih nivoa studija,ali i korisna literatura za stručnjake.
Nakon prezentacije momografije upriličen je koktel za sve zvanice tokom kojeg su kolege, prijatelji i gosti iskoristili priliku da čestitaju uvaženim autorkama i u neformalnom razgovoru bliže se upoznaju sa tokom nastanka ovog značajnog naučnog dela,

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle