sreda, 22 novembar 2017 09:14

Manifestacija „Slatka jesen novosadskih preduzetnika" održana na FIMEK-u

Udruženje „Libertas" pod pokroviteljstvom Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada, organizovalo je manifestaciju „Slatka jesen novosadskih preduzetnika" koja se održala u petak 17. novembra 2017. godine na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment.

Cilj manifestacije je da se ukaže na benefite bavljenja pčelarstvom u Srbiji, ali i da doprinese promociji preduzetništva u pčelarstvu.
Ispred udruženja „Libertas" i FIMEK-a učesnike i goste manifestacije, pozdravio je dekan ove ustanove, prof. dr Dragan Soleša i poželeo im dobrodošlicu i prijatan boravak na manifestaciji. „Moderna srpska poljoprivreda ne može se zamisliti bez razvijenog i modernog pčelarstva. Vojvodina, a posebno šire područje grada Novog Sada i Fruška gora imaju bogate prirodne resurse za razvoj pčelarstva i meda visokog kvaliteta, na šta je ukazano u okviru završenog pokrajinskog projekta čiji je nosilac bio Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Istraživanja su bila usmerena na Društvo pčelara „Jovan Živanović" iz Novog Sada, i pokazala su da je pčelarstvo u Vojvodini relativno dobro razvijeno, ali da postoji potreba za jasnom preduzetničkom orijentacijom. Problemi sa kojim se sreću pčelari je prvenstveno oslanjanje na primarne faktore proizvodnje; mali udeo dodate vrednosti u finalnom proizvodu (marketing, brendiranje, diferencijacija, dizajn, pakovanje); nedostatak ulaganja i inovacija u pčelarstvu. Ukazano im je na potrebu za jačanjem saradnje sa naučnim i obrazovnim institucijama, poljoprivrednim proizvođačima u oblasti voćarstva i povrtarstva i medijima. Dakle, kroz ovu manifestaciju, nastojimo da promovišemo preduzetništvo i umrežavanje, odnosno uspostavljanje veze između preduzetnika, pčelara, zemljoradnika, zaštite životne sredine, inovacija i konačno obrazovanja. U fokusu je dugoročno tržišno pozicioniranje i ostvarivanje profita pčelara na duži rok, i tako obezbeđenje preduslova za privredno jačanje grada." - rekao je prof. dr Dragan Soleša.
Nakon svečanog otvaranja manifestacije „Slatka jesen novosadskih preduzetnika" predavači su održali predavanja o činiocima razvoja pčelarske proizvodnje, rizicima u pčelarskoj proizvodnji kao i o mogućnostima organske proizvodnje meda u Vojvodini. Iz društva pčelara „Jovan Živanović" iz Novog Sada, rekli su da postoji šansa da se domaći med izvozi na evropsko tržište i da pčelarstvo kao grana poljoprivrede ima veliki potencijal.
Prema rečima organizatrora ove manifestacije, promocijom preduzetništva, kroz inovativni pristup pčelarstvu, može da se utiče kako na održivost proizvodnje tako i na negovanje zdravih stilova života i veće prinose u poljoprivrednoj proizvodnji.

Otkrijte FIMEK

Razvoj karijere

Razvoj karijere

FIMEK svojim studentima pruža mogućnost prakse i upoznavanja sa radom preduzeća iz raznih oblasti.
Kancelarije za saradnju

Kancelarije za saradnju

Klikom na naslov ili na "opširnije" možete pročitati detaljne informacje o svakoj kancelariji.
Studentske prakse

Studentske prakse

Stručna praksa je obavezan sastavni deo nastavnog plana na osnovnim akademskim studijama.
FIMEK aktivnosti

FIMEK aktivnosti

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK aktivnosti, tribine, novosti u vezi sa tribinama i intervju-e.
FIMEK u poseti

FIMEK u poseti

Sva obaveštenja vezana za FIMEK-ove posete školama. Mi smo uvek spremni da širimo krug prijatelja!
moodle