Odštampajte ovu stranicu
Finale takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“
13 feb 2018

Finale takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 13.02.2018. godine, održano je finale takmičenja za sve maturante iz Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“. Takmičenje je počelo 24.01.2018. godine u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Od prijavljenih 45 škola iz 21 grada Vojvodine koje su se takmičile u kvalifikacijama, svojim znanjem izdvojilo se devet polufinalista, a izvanrednim znanjem u finale se plasiralo četiri škole: Gimanzija „20. oktobar“ iz Bačke Palanke, Tehnička škola „9. maj“ iz Bačke Palanke, Gimnazija „Branko Radičević“ iz Stare Pazove i Srednja ekonomska škola iz Sombora. Pobedu je odnela Gimnazija „Branko Radičević“ iz Stare Pazove.

Takmičenje „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno zamišljeno je kao afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze. Koncept takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno je zamišljen na način da naši maturanti kroz zabavu, jačaju kako takmičarski, tako i timski duh, ali i sposobnosti kao što su kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Naša misija je bila da maturanti, kao budući akademski građani, pokažu svoje znanje i pre nego što dobiju indekse, i da za to budu nagrađeni. Iz tog razloga nijedna škola koja se plasirala u finale nije otišla praznih ruku, tj. svi finalisti su bili nagrađeni za pokazano znanje.

Finaliste i njihove navijače pozdravili su prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija, koja im je poželela puno uspeha kako u takmičenju tako i njihovom daljem obrazovanju. Prisutnima se obratio i prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, koji je naglasio da FIMEK kroz ovo i druga takmičenja koje organizuje želi da motiviše mlade da ulažu u svoje obrazovanje, a najbolje maturante da nagradi za pokazano znanje. Regularnost takmičenja, pratio je žiri u čijem sastavu su bili: prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija, dr Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih i dr Zdravko Živoković, kreator slagalice „Doris“.

Nagrade su koncipirane tako da se nagradi znanje i budućim studentima pruži motiv za dalje obrazovanje. Stoga su, pobednici, maturanti Gimenazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove dobili putovanje u neku od evropskih prestonica, po njihovom izboru, kao i stipendiju za sve četiri godine studija na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, odnosno Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, takođe po izboru pobedničke ekipe. Pored navedenih nagrada, pobednici su dobili i unikatni trofej, vaučer za 50% popusta na usluge 3D štampanja ili skeniranja u 3D Print Studiju, ediciju „Popularna lingvistika“ od izdavačke kuće „Prometej“ i vaučer za novi kocept escape room-a Kutija izgubljenih legendi by Fox in a Box.

Drugoplasirana ekipa, maturanti Tehničke škole „9.maj“ iz Bačke Palanke su, pored popusta na školarinu u vrednosti od 50% na FIMEK-u ili Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, dobili i vikend za troje na Andrevlju, 40% popusta na usluge 3D štampanja ili skeniranja u 3D Print Studiju, večeru za troje u caffe bar-u Priča, kao i mesec dana korišćenja bazena u sportskom centru „Slana bara“. akadeTreća nagrada, 40% popusta na prvu godinu studija na FIMEK-u ili Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, ručak za troje u baru „Skeč“, mesec dana besplatnih treninga po izboru u Klubu borilačkih veština "Sistema" i 30% popusta na usluge 3D štampanja ili skeniranja u 3D Print Studiju, otišla je u ruke maturantima Srednje ekonomske škole. Utešna nagrada za maturante Gimnazije „20. oktobar“ iz Bačke Palanke jeste ručak za troje u cafe-baru Stefanelo, 12 treninga aerobika ili pilatesa i 20% popusta za na usluge 3D štampanja ili skeniranja u 3D Print Studiju.

Maturanti su se tokom takmičenja nadmetali u oblastima opšte kulture i informisanosti, a svaka škola je učestvovala sa svoja tri izabrana učenika. U finalu su maturanti dobili i dodatne zadatke, prvo je dr Zdravko Živković, finalistima takmičenja zadao da reše mozgalicu „Doris”, čiji je kreator, a koja je proglašena za najbolju slagalicu u 2009. godini od strane najprestižnijeg američkog časopisa „Games“, za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušla u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije G4G. Drugi dodatni zadatak u finalu bio je da maturanti pokažu i svoje preduzetničke veštine i kompetencije rešavanjem poslovnog problema, koji im zadao dr Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih. Slagalicu Doris najbrže su rešili maturanti Tehničke škole „9. maj“ iz Bačke Palanke, koju su predstavili i najbolju ideju za rešenje poslovnog problema.

Kroz nagradnu igru na Facebook mreži koja je organizovana za sve škole koje su učestvovale u kvalifikacijama takmičenja obezbeđena je specijalna nagrada. Za specijalnu nagradu izborili su se maturanti SSŠ „Branko Radičević“ iz Rume. Specijalna nagrada za nagradnu igru na instagramu otišla je u ruke Jeleni Silađi, takođe iz SSŠ „Branko Radičević“ iz Rume.

Na kraju takmičenja, Tamara Krstić, direktorka marketinga Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment uručila je zahvalnice svim prijateljima Fakulteta koji su dali podršku realizaciji takmičenja takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“.