Odštampajte ovu stranicu
Završna manifestacija revije kratkog đačkog filma „FILMić“ 2021
29 maj 2021

Završna manifestacija revije kratkog đačkog filma „FILMić“ 2021

Završna manifestacija revije kratkog đačkog filma – FILMić, objava rezultata i dodela nagrada najbolji kratki đački film, održana je online, putem Zoom aplikacije 27.5.2021. godine na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment.

Glavnu nagradu osvojio je tim „MED production" iz Gimnazije iz Velike Plane koji je snimio filmić na temu – „Anahron: Život sa korona virusom“. Prvo mesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je tim „FOTODI“ iz OŠ „Petefi Šandor“ iz Bečeja za film na temu „Karantin COVID-19 u glavi“. Prvo mesto u konkurenciji srednjih škola zauzeo je tim „GimPi“ iz Gimnazije iz Pirota, koji su snimili film na temu „Vreme Korone".

Smotra kratkog đačkog filma FILMić 2021. održana je po jedanaesti put i realizovana za školsku 2020/21. godinu u okviru Kalendara takmičenja i smotri Ministarstva prosvete za učenike osnovne i srednje škole, a pokrenut uz program Microsoft-a Partner u učenju u Republici Srbiji.

Cilј smotre kratkog đačkog filma FILMić je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišlјavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom.

Prof. dr Slobodan Popov, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koji je ujedno i realizator ovog takmičenja, posebno je istakao poruke koje šalјu nagrađeni filmići kao odgovor na ponuđene teme viđeno očima učenika.

U ovom ciklusu učesnici su imali zadate tri teme za koje su se slobodno opredelјivali:

  1. Život sa korona virusom
  2. Vršnjačko nasilje
  3. (Zlo)upotreba interneta
  4. Mali veliki ljudi u mojoj okolini

Najbolјi radovi, odnosno 15 filmića (osnovne i srednje škole), kao i njihovi mentori nagrađeni su nagradama koje je obezbedio Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, kao sponzor i suorganizator takmičenja. Tamara Krstić, direktor marketinga Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment istakla je da FIMEK već dugi niz godina sponzor i suorganizator ovog takmičenja, kao i brojnih drugih. „Pored društvene odgovornosti, cilj nam je da motivišemo osnovce i srednjoškolce da nastave da ulažu u svoje obrazovanje i da ih podstaknemo da razvijaju svoja znanja i veštine i da za to budu nagrađeni.“ – naglasila je Tamara Krstić.

Na konkurs je stiglo 35 filmića iz osnovnih i srednjih škola koji su pregledani i ocenjeni od strane stručnog žirija. O teškom zadatku pred kojim se našla komisija prilikom izbora najboljih filmića govorila je Jasmina Pastonjicki, predsednica komisije.

Podršku organizaciji i realizaciji je pružio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.