Odštampajte ovu stranicu
Završnica kratkog đačkog filma 2019 na FIMEK–u
30 maj 2019

Završnica kratkog đačkog filma 2019 na FIMEK–u

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment 29.5.2019. godine u amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu održana je završna svečanost i dodela nagrada za najbolji kratki đački film u Smotri kratkog đačkog filma - FILMić 2019.

Gran Pri nagradu osvojio je tim LAV Group iz Elektrotehničke i građevinske škole ,,Nikola Tesla’’ iz Jagodine za filmić pod nazivom ,,Tri amigosa’’.

Prvo mesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je tim iz osnovne škole ,,Sečenji Ištvan’’ iz Subotice koji je snimio filmić ,,Sviraj ne maltretiraj". Prvo mesto u konkurenciji srednjih škola zauzeo je tim iz Medicinske škole ,,7. April’’ iz Novog Sada za filimić ,,Mračna strana interneta’’.

Smotra kratkog đačkog filma FILMić 2019. je realizovana za školsku 2018/19. po Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Petar Viđikant se obratio u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i istakao da Ministarstvo podržava kreativnost i stvaralački entuzijazam kod dece i omladine.

Prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment koji je bio i ove godine domaćin završne manifestacije istakao je značaj ovog kao i drugih sličnih takmičenja koja se održavaju na FIMEK- u.

U ovom ciklusu Smotre kratkog đačkog filma FILMić direktor ZILLION FILM – a, gospodin Lazar Ristovski,glumac napravio je odabir i selekciju tri pobedničke ekipe za učešće na ovogodišnjem filmskom festivalu pod nazivom Ravno selo filmski festival u okviru Programa Filmskih radionica. Predstavnica filmskog festivala Ravno selo, Lora Đurović se obratila takmičarima i pohvalila radove.

Cilј smotre kratkog đačkog filma FILMić je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišlјavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom u Windows Movie Maker-u.

Prof. dr Slobodan Popov, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koji je ujedno i realizator ovog takmičenja, posebno je istakao poruke koje šalјu nagrađeni filmići kao odgovor na ponuđene teme viđeno očima učenika.

U ovom ciklusu učesnici su imali šest zadatih teme za koje su se slobodno opredelјivali.
Na konkurs je stiglo 56 filmića iz osnovnih i srednjih škola koji su pregledani i ocenjeni od strane stručnog žirija. Najbolјi radovi 12 filmića (osnovne i srednje škole), kao i njihovi mentori nagrađeni su nagradama koje su obezbedili Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet u Novom Sadu Univerziteta Privredna akademija.