Odštampajte ovu stranicu
Studenti Ekologije osvojili prvo mesto na "Zaštitijadi 2016"
27 maj 2016

Studenti Ekologije osvojili prvo mesto na "Zaštitijadi 2016"

Studenti departmana za Ekologiju na Fakultetu za ekonomiju I inženjerski menadžment učestvovali su na 13. Međunarodnom susretu studenata ekologije i zaštite životne sredine "ZAŠTITIJADA 2016" koji je održan u Budvi u Crnoj Gori od 16. do 21. maja 2016.

Organizator 13. Međunarodnog susreta studenata ekologije i zaštite životne sredine "ZAŠTITIJADA 2016" je Zosekiza,koja predstavja Zajednicu organizacija studenata ekologije i zaštite životne sredine. Zosekiza predstavlja jedinstvenu ekološku mrežu u regionu koja je uspešno povezala sve fakultete koji se u potpunosti ili delom imaju obrazovne programe iz oblasti zaštite životne sredine i ekologije. Osnovana je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu 2004. godine i danas okuplja više od deset fakulteta koji u Zajednicu delegiraju svoje predstavnike iz reda studenata, odnosno oformljeni su lokalni centri Zajednice na fakultetima članovima Zajednice.

U okviru "Zaštitijade 2016" organizovano je i takmičenje u vidu prezentovanja naučnog rada/projekta (koje je svaki fakultet prethodno spremio), pred tročlanom komisijom. Studenti FIMEK-a, pod mentorstvom prof. dr Tamare Galonje Coghill, šefice departmana za ekologiju na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, prezentovali su projekat pod nazivom "Tačkasti izvori zagađenja reka na primeru ugostiteljskih splavova na Dunavu kod Novog Sada." U konurenciji više od deset fakulteta studenti treće Nenad Opačić, Branko Popadić i Kristina Uhelji, svojom prezentacijom projekta oduševili su komisiju i osvojili prvo mesto.

Povodom uspeha na "Zaštitijadi 2016" prof. dr Dragan Soleša, dekan FIMEK-a nagradio je studente sa 10% popusta na školarinu za narednu školsku godinu. "Ovakvi uspesi naših studenata pokazuju da naš Fakultet zaista pruža kvalitetno obrazovanje. Uspesi naših studenata predstavljaju uspehe naših profesora i cele institucije, stoga uvek nagrađujemo najbolje!" Dekan je pohvalio i prof. dr Tamaru Galonju Coghill, mentorku pobedničkog tima, za angažovanje i čestitao joj na uspehu. "Veoma sam ponosna na moje studente! Bili su jako vredni i uložili su dosta vremena i truda u ovaj projekat i stvarno zaslužili prvo mesto." Studenti su se zahvalili dekanu i profesorki i istakli da su ovom pobedom dokazali da privatni fakulteti zaista pružaju znanje i kvalitet, sa kojim ne samo da može da parira državnim fakultetima već i da bude iznad njih.