Odštampajte ovu stranicu
„Kroz debatu do znanja“ Kampanja podizanja svesti o procesu pridruživanja Srbije EU poglavlje 11
02 feb 2018

„Kroz debatu do znanja“ Kampanja podizanja svesti o procesu pridruživanja Srbije EU poglavlje 11

U okviru projekta „Kroz debatu do znanja“, poziva „Evropa za mene“ („Europe to Me“ / EU2ME) odobrenog za finansiranje od strane Evropskog pokreta Srbije, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu FIMEK, Univerzitet privredna akademija u Novom Sadu, je implementirao prvi deo projektnih aktivnosti.

U okviru projekta održane su dve radionice, 17. decembra 2017. godine „Potencijali i mogućnosti izvoza meda - karakteristike izvoznog tržišta i sklonosti u potrošnji meda“ i „Evropske podsticajne mere i pravni okvir izvoza meda“. 

epus

Prvu radionicu „Potencijali i mogućnosti izvoza meda - karakteristike izvoznog tržišta i sklonosti u potrošnji meda“ je vodila prof. dr Svetlana Ignjatijević i tokom radionice izvedeni su sledeći zaključci i zapažanja:
Profil potrošača meda u Italiji: dominantno ženske osobe starosti od 20 do 40 godina, sa visokom stručnom spremom, iz jednočlanih, dvočlanih i višečlanih domaćinstava, sa prihodima od 1000-4000 eura. Potrošači su osobe koje se hrane zdravo i vežbaju, vole ukus meda i misle da je med zdrava namirnica. Med kupuju direktno od individualnih proizvođača u prodavnicama zdrave hrane. Italijani kupuju mala pakovanja, tokom cele godine i dominantan je uticaj prijatelja i porodice.
Postoji manja spremnost da se proba med iz Srbije I bili bi spremni da plate 5-10 eura za 1 kg meda. Takođe bi istakli da ne postoji navika da se med I proizvodi od meda kupuju u apotekama I prodavnicama zdrave hrane. Takođe je prisutna navika da se med kupuje, pored proizvođača I u prodavnicama I supermarketima.

fimek-logo

Drugu radionicu „Evropske podsticajne mere i pravni okvir izvoza meda“ je vodila prof. dr Jelena Vapa Tankosić na kojoj su izvedeni sledeći zaključci i zapažanja:
Pored značajnog doprinosa u ekološkom smislu, procenjeno je da jača podrška pčelarstvu može da pruži značajan doprinos realizaciji ostalih ciljeva Zajedničke agrarne politike, metod povećanja nivoa ukupnog kvaliteta pomaže da se poboljša sveukupna konkurentnost evropske poljoprivrede. Poslednjih godina tržište meda u EU pokazuje konstantno povećanje tražnje. Pčelarstvo predstavlja veoma značajan sektor u evropskoj poljoprivredi. U periodu 2017-2019.godine, 216 miliona € će biti utrošeno na nacionalne programe pčelarstva u 28 zemalja članica EU, što je povećanje od 9% u odnosu na budžetski period 2014-2016. godine uz povećavanje broja podsticajnih mera za (sa 6 na 8). Raspodela sredstava EU za ove programe je na osnovu broja košnica u svakoj zemlji EU, kao takva i navedena u najnovijoj odluci Komisije o sprovođenju mera. Pravni zahtevi su minimalni zahtevi koje moraju ispunjavati proizvodi koji se prodaju u EU. Jedna od prvih Direktiva Saveta Evropske unije 74/409/EEZ o usklađivanju zakonodavstava država članica u oblasti meda je opravdana činjenicom da bi razlike između nacionalnih zakona o definiciji meda, različitim vrstama meda i traženim karakteristikama meda mogle dovesti do uslova nepoštene tržišne utakmice koja bi mogla zavarati potrošače i time imati direktan uticaj na uspostavljanje i funkcionisanje zajedničkog tržišta. Proizvodi koji ne ispunjavaju ove uslove ne smeju se prodavati na tržištu EU.

Radionicama su prisustvovali članovi Društva pčelara „Jovan Živanović“ koji su tokom predavanja aktivno učestvovali, iznosili svoja zapažanja i primere dobre prakse. Nakon održanih predavanja, pčelari su anketirani i rezultati će biti predmet daljih analiza i proučavanja. Aktivnu ulogu su uzeli nastavnici i studenti studijskih programa Inženjerski menadžment u agrobiznisu i Ekologija. Učesnicima je podeljen radni materijal kako bi pratili predavanja i kasnije diskutovali.
Rad u radionicama, u okviru ovog projekta će biti nastavljeno tokom januara i februara meseca.