Odštampajte ovu stranicu
Novi Žan Mone modul „Evropske održive vrednosti u zajedničkoj poljoprivrednoj politici“
11 apr 2022

Novi Žan Mone modul „Evropske održive vrednosti u zajedničkoj poljoprivrednoj politici“

Na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu 05.04.2022. godine održana je konferencija za medije povodom novog Žan Mone modula sa temom „Evropske održive vrednosti u zajedničkoj poljoprivrednoj politici“ na kojoj su prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i koordinator projekta i prof. dr Jelena Vapa Tankosić, redovni profesor i rukovodilac projekta, prisutnim medijima predstavili predstojeće aktivnosti u okviru projekta.

Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu se po treći put u poslednjih nekoliko godina našao u grupi renomiranih svetskih univerziteta koji sprovode Žan Mone aktivnosti. U pitanju su aktivnosti koje su deo Erazmus + programa Evropske unije i imaju za cilj promovisanje visokih standarda u nastavi i istraživanju u oblasti studija Evropske unije. Ove godine Univerzitet Privredna akademija je konkurisao za Žan Mone modul sa temom „Evropske održive vrednosti u zajedničkoj poljoprivrednoj politici“. Odlukom Evropske izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu politiku i kulturu projekat Univerziteta Privredna akademija je prihvaćen za finansiranje. „Nijedna visokoškolska institucija, bilo državna ili privatna , ne može sebi da dozvoli da opstane na tržištu ukoliko ne radi na polju razvijanja novih projekata. Naša tradicija Univerziteta od preko 20 godina nas ujedno obavezuje da idemo napred. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je u velikoj konkurenciji renomiranih evropskih i svetskih univerziteta naš  projekat dobio visoku ocenu. Tako se Univerzitet Privredna akademija našao u društvu najboljih univerziteta koji sprovode Žan Mone aktivnosti što je veliki uspeh zato što pobeđuju samo najbolji projekti.“- istakao je prof. dr Dragan Soleša, koordinator projekta.

Žan Mone modul „ Evropske održive vrednosti u zajedničkoj poljoprivrednoj politici “ obuhvata, kraće nastavne programe u oblasti studija Evropske unije koji su posebno usmereni na podizanje svesti o važnosti poštovanja održivih evropskih vrednosti u poljoprivredi. Proučavanjem EU modela poljoprivrede i njegove održive ekonomske, društvene i ekološke vrednosti, modul će podstaći i razumevanje budućih obaveza Republike Srbije koje proističu iz otvaranja pregovora u okviru poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj.

„Modul Žan Mone u evropskim održivim vrednostima nadovezuje se na rezultate dosadašnjih aktivnosti i predstavlja nastavak Žan Mone modula „Pristupanje Srbije EU“ i „Primena vrednosti EU u politikama država kandidata“. Razumevanje održivih principa i vrednosti Zajedničke poljoprivredne politike, povezanih sa procesom evropskih integracija, pružiće našim studentima relevantna znanja iz oblasti najnovijih reformi u okviru evropske zajedničke poljoprivredne politike, ruralne politike Evropske unije, koje obuhvataju principe održivog razvoja i odgovornog upravljanja prirodnim resursima, organsku poljoprivredu, kao i zaštitu oznaka geografskog porekla. Ovaj modul je usmeren ka sticanju znanja o savremenim merama koje su neophodne za razvoj aktivnosti u ruralnim oblastima, koje doprinose jačanju konkurentnosti poljoprivrede, poboljšanju biodiverziteta ruralnih područja i unapređenju kvaliteta života, kao i merama za podsticanje diversifikacije ruralne ekonomije.“ – naglasila je prof. dr Jelena Vapa Tankosić, rukovodilac projekta i redovni profesor Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Nastavne aktivnosti vodiće koordinator projekta prof.dr Dragan Soleša zajedno sa prof. dr Jelenom Vapa Tankosić, rukovodiocem projekta i saradnicima na projektu prof. dr Vladimirom Medovićem i prof. dr Radivojem Prodanovićem. „Predviđene nastavne aktivnosti imaju multidisciplinarni karakter i odnose se na aspekte zajedničkih evropskih vrednosti u poljoprivredi i njihov značaj za proces pristupanja Srbije EU.“ – istakla je prof. dr Jelena Vapa Tankosić.

Specijalistički kursevi su besplatni i otvoreni za studente svih nivoa studija Univerziteta Privredna akademija, a predviđen je i poseban stručni seminar koji će biti organizovan za članove pčelarskog udruženja.