Odštampajte ovu stranicu
Završna svečanost ,,Dani informatike u školama Vojvodine 2018’’
21 dec 2018

Završna svečanost ,,Dani informatike u školama Vojvodine 2018’’

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 20.12.2018. godine održana je završna svečanost „Dani informatike u školama Vojvodine 2018" na kojoj je dodeljena prestižna nagrada – plaketa „prof. Stjepan Han" osnovnoj školi ,,Sremski front’’ iz Šida, najuspešnijoj školi u promociji i primeni informacione tehnologije.

„Dani informatike u školama Vojvodine" je manifestacija koja se realizuje po dvanaesti put u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini pod pokrovitelјstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK. Organizator i realizator ove manifestacije je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike. Plaketa „prof. Stjepan Han" se dodelјuje svake godine najbolјoj školi iz oblasti informatizacije škola u Vojvodini. Istovremeno u okviru ove manifestacije nagrađene su i škole, nastavnici i učenici koji su u određenim aktivnostima postigli izvanredne rezultate u ovoj godini. Cilј ovog projekta je da podstakne proces informatizacije nastave u školama Vojvodine kao i da se popularišu nove tehnologije u školskim nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Prof. dr Marijana Carić, predsednik Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu je pozdravila prisutne i govorila o istorijatu i razvoju Univerziteta koji danas broji 6 fakulteta u svom sastavu.

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice se obratio prisutnima i istakao da je ,,Dani informatike u školama Vojvodine’’ jedan od značajnih i izuzetno uspešnih projekata koje Sekretarijat podržava i zajedno realizuje sa Centrom za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i FIMEK –om i čestitao nagrađenim učenicima.

,,Zadatak visokoobrazovanih institucija je da ukažemo javnosti i predstavnicima vlasti na potrebu većeg ulaganja u obrazovanje. Naše škole se moraju bolje opremati, kako bi u IT sferi naši učenici održali korak sa svetom i mogli da uče ono što uče đaci u visoko razvijenim zemljama. Ulaganje u obrazovanje nije trošak nego investicija.’’- ističe prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Sa značajem i rezultatima projekta „Dani Informatike u školama Vojvodine" prisutne je upoznao autor projekta i predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike prof. dr Slobodan Popov.

Prof. dr Iliji Ćosiću dodeljena je zahvalnica za podršku i promociju projekta ,,Dani informatike u školama Vojvodine’’ i plakete Stjepan Han čije je lik i delo profesor Ćosić približio prisutnima na manifestaciji.

Brojnim nagrađenim školama, nastavnicima i učenicima dodeljene su prigodne nagrade za postignute rezultate u različitim kategorijama (školski vebsajt; najviše poslatih radova; rad na interaktivnim tablama; realizacija stručnog usavršavanja; razvoj obrazovnih softvera; oblast robotike, oblasti informatike; inovacije itd.). Prema rečima Nataše Miljanović, nastavnice u osnovnoj školi ,,Sremski front’’ iz Šida, plaketa ,,Stjepan Han’’ predstavlja nagradu za sveukupan rad i zalaganje škole za uvođenje digitalizacije u nastavni proces.