Novosti iz kancelarija

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK kancelarije. Možete se pretplatiti na RSS Feed klikom na ikonicu u gornjem desnom uglu.

Ukoliko svijet uskoro ne djeluje, doći će do katastrofalnog gubitka biodiverziteta i neograničenih razmjera ljudske bijede, zaključili su naučnici svijeta sa američkim ekologom Villiamom Rippleom na čelu, koji je inicirao ovo upozorenje.

Šta se može učiniti da ne bi došlo do ostvarenja crnih prognoza, kako se na Balkanu odnosimo prema ovim problemima, a kakve su projekcije o stanju životne sredine do kraja ovog vijeka?

O ovome razgovaramo sa našim gostima:

  • u Bonu je Elizabet Paunović, direktorica Evropskog centra za okolinu i zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije,
  • u Beogradu dr. Đorđe Jovanović, profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK, Novi Sad i
  • u Sarajevu Željko Majstorović, klimatolog u penziji.
Opširnije...
Tagovano u:

Kontekst: Doba plastičnog otpada

Plastika je svugdje oko nas. Kako riješiti problem postojećeg ambalažnog otpada te nastajanja novih divljih deponija? Može li se uredbama o plaćanju plastičnih vrećica u prodavnicama smanjiti njihova potrošnja? Šta može učiniti pojedinac, a šta vlade, kako bi održiv razvoj i čist okoliš postali dio sistema vrijednosti i u našoj regiji?

O tome u Kontekstu govore:

  • Elma Hadžić-Ramić, stručna savjetnica za oblast upravljanja otpadom i posebnim kategorijama otpada u Fondu za zaštitu okoliša entiteta Federacija BiH,
  • Luka Oman, predsjednik i jedan od osnivača udruge Prijatelji životinja i 
  • Đorđe Jovanović, profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Voditelj je Adnan Rondić, a emisiju je uredio Dragan Stanimirović.

Emisiju možete pogledati na linku:

http://balkans.aljazeera.net/video/kontekst-doba-plasticnog-otpada

Opširnije...

Studenti Fakulteta za ekonomiju i inženejrski menadžment, sa studijskog programa Inženejrski menadžment u agrobiznisu (IMA) posetili su sa profesorima: doc. dr Aleksandar Ašonja, prof. dr Đorđe Jovanović i prof. dr Jelena Bošković. Na ovogodišnjem sajmu je široka lepeza ponude proizvođača posetioacima iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, mehanizacije i sve što može da zadovolji interes poljoprivredne struke i nauke.

Međunarodni Poljoprivredni sajam 2017

Opširnije...

Na Poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu u Konkresnom centru »Master« organizovan je okrugli sto 16. maja 2017. godine sa temom: »INOVACIJE U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI I DOBRE PRAKSE IZ ITALIJE I SARADNJA SA SRBIJOM«. Organizacija je bila od Privredne komore Srbije, Ministartsva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i ICE – Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, Odeljenje Ambasade Italije za promociju privredne saradnje. Moderator okruglog stola bila je : dr Danica Mićanović iz Privredne komere Srbije, rukovodilac sektora naučnih tehnoloških inovacija. Na ovj skup su pozvani istaknuti univerzitetski profesori i naučnici iz oblasti poljorivrede, inovatori iz poljoprivrde, predstavnici italijanskih kompanija u poljoprivredi i predstavnici sredstva javnog informisanja. Na ovom skupu su govorili predstavnici Italije iz različitih institucija, predstavljajući novi pravac precizne poljoprivredne proizvodnje, inovacije u poljoprivredi, primena genetika, oplemenjivanja biljaka i genetički resursa u biljnoj proizvodnji, organski otpad, inovacije za ruralni razvoj. Takođe, su predstavnici naučni instituta iz Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Poljoprivrednih fakulteta i predstvnici inovacioni kompanija uzeli aktivno učešće. Prof. dr Jelena Bošković diskutovala je primeni znanja u poljoprivredi, transferu tehnologija na poljoprivredna gazdinstva, o našim oplemenjivačkim programima, značaju genetike i oplemnejivanja u poljorivrednoj proizvodnji.

INOVACIJE U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI I DOBRE PRAKSE IZ ITALIJE I SARADNJA SA SRBIJOM

Opširnije...

Profesori FIMEK-A učesnici međunarodne naučne konferencje u Beogradu u periodu od 20-22. aprila pod naslovom: CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA U III MILENIJUMU i prof. dr Đorđe Jovanović i prof. dr Jelena Bošković dobitnici su povelje kao istaknuti naučnici za doprinos u istraživanju zaštite životne sredine i razvoj međunarodne saradnje.

Opširnije...

Profesori FIMEK-A prof. dr Đorđe Jovanović i prof. dr Jelena Bošković eksperti Nacionalnog udruženja eksperata zaštite životne sredine i članovi ENEP-a (Eropskog udruženja eksperata zaštite životen sredine)

Pozvani su da učestvuju na konferenciji pod naslovom:

„Izazovi klimatskih promena na teritoriji Beograda i Republike Srbije“

Konferencija je održana u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta Union i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, 28. marta 2017. godine je u Skupštini grada Beograda, održana konferencija na temu: „Izazovi klimatskih promena na teritoriji Beograda i Republike Srbije“

Prisutnima se pozdravnim govorom obratio dekan PFUU, prof. dr Nebojša Šarkić istakavši da, kada je zaštita životne sredine u pitanju, dostizanje pravno-političnog cilja u smislu zakonske regulative jedno, a sasvim drugo činjenica da se resursi u našoj zemlji ne koriste adekvatno. Smatra da je jako bitno sprovoditi represivno pravo za ekološka pravila. Edukacija u tom smilu je neophodna, te je uputio prisutne da se na Fakultetu izučava ekološko pravo, da je Fakultet spreman da da svoj doprinos u izradi propisa, uputivši na prof. dr Srećka Kosanovića koji se bavi ovom oblašću.

Opširnije...
e-upis