Novosti iz kancelarija

Ovde se nalaze sva obaveštenja vezana za FIMEK kancelarije. Možete se pretplatiti na RSS Feed klikom na ikonicu u gornjem desnom uglu.

Kontekst: Doba plastičnog otpada

Plastika je svugdje oko nas. Kako riješiti problem postojećeg ambalažnog otpada te nastajanja novih divljih deponija? Može li se uredbama o plaćanju plastičnih vrećica u prodavnicama smanjiti njihova potrošnja? Šta može učiniti pojedinac, a šta vlade, kako bi održiv razvoj i čist okoliš postali dio sistema vrijednosti i u našoj regiji?

O tome u Kontekstu govore:

  • Elma Hadžić-Ramić, stručna savjetnica za oblast upravljanja otpadom i posebnim kategorijama otpada u Fondu za zaštitu okoliša entiteta Federacija BiH,
  • Luka Oman, predsjednik i jedan od osnivača udruge Prijatelji životinja i 
  • Đorđe Jovanović, profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Voditelj je Adnan Rondić, a emisiju je uredio Dragan Stanimirović.

Emisiju možete pogledati na linku:

http://balkans.aljazeera.net/video/kontekst-doba-plasticnog-otpada

Opširnije...

Studenti Fakulteta za ekonomiju i inženejrski menadžment, sa studijskog programa Inženejrski menadžment u agrobiznisu (IMA) posetili su sa profesorima: doc. dr Aleksandar Ašonja, prof. dr Đorđe Jovanović i prof. dr Jelena Bošković. Na ovogodišnjem sajmu je široka lepeza ponude proizvođača posetioacima iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, mehanizacije i sve što može da zadovolji interes poljoprivredne struke i nauke.

Međunarodni Poljoprivredni sajam 2017

Opširnije...

Na Poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu u Konkresnom centru »Master« organizovan je okrugli sto 16. maja 2017. godine sa temom: »INOVACIJE U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI I DOBRE PRAKSE IZ ITALIJE I SARADNJA SA SRBIJOM«. Organizacija je bila od Privredne komore Srbije, Ministartsva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i ICE – Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, Odeljenje Ambasade Italije za promociju privredne saradnje. Moderator okruglog stola bila je : dr Danica Mićanović iz Privredne komere Srbije, rukovodilac sektora naučnih tehnoloških inovacija. Na ovj skup su pozvani istaknuti univerzitetski profesori i naučnici iz oblasti poljorivrede, inovatori iz poljoprivrde, predstavnici italijanskih kompanija u poljoprivredi i predstavnici sredstva javnog informisanja. Na ovom skupu su govorili predstavnici Italije iz različitih institucija, predstavljajući novi pravac precizne poljoprivredne proizvodnje, inovacije u poljoprivredi, primena genetika, oplemenjivanja biljaka i genetički resursa u biljnoj proizvodnji, organski otpad, inovacije za ruralni razvoj. Takođe, su predstavnici naučni instituta iz Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Poljoprivrednih fakulteta i predstvnici inovacioni kompanija uzeli aktivno učešće. Prof. dr Jelena Bošković diskutovala je primeni znanja u poljoprivredi, transferu tehnologija na poljoprivredna gazdinstva, o našim oplemenjivačkim programima, značaju genetike i oplemnejivanja u poljorivrednoj proizvodnji.

INOVACIJE U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI I DOBRE PRAKSE IZ ITALIJE I SARADNJA SA SRBIJOM

Opširnije...

Profesori FIMEK-A učesnici međunarodne naučne konferencje u Beogradu u periodu od 20-22. aprila pod naslovom: CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA U III MILENIJUMU i prof. dr Đorđe Jovanović i prof. dr Jelena Bošković dobitnici su povelje kao istaknuti naučnici za doprinos u istraživanju zaštite životne sredine i razvoj međunarodne saradnje.

Opširnije...

Profesori FIMEK-A prof. dr Đorđe Jovanović i prof. dr Jelena Bošković eksperti Nacionalnog udruženja eksperata zaštite životne sredine i članovi ENEP-a (Eropskog udruženja eksperata zaštite životen sredine)

Pozvani su da učestvuju na konferenciji pod naslovom:

„Izazovi klimatskih promena na teritoriji Beograda i Republike Srbije“

Konferencija je održana u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta Union i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, 28. marta 2017. godine je u Skupštini grada Beograda, održana konferencija na temu: „Izazovi klimatskih promena na teritoriji Beograda i Republike Srbije“

Prisutnima se pozdravnim govorom obratio dekan PFUU, prof. dr Nebojša Šarkić istakavši da, kada je zaštita životne sredine u pitanju, dostizanje pravno-političnog cilja u smislu zakonske regulative jedno, a sasvim drugo činjenica da se resursi u našoj zemlji ne koriste adekvatno. Smatra da je jako bitno sprovoditi represivno pravo za ekološka pravila. Edukacija u tom smilu je neophodna, te je uputio prisutne da se na Fakultetu izučava ekološko pravo, da je Fakultet spreman da da svoj doprinos u izradi propisa, uputivši na prof. dr Srećka Kosanovića koji se bavi ovom oblašću.

Opširnije...

Prof. dr Đorđe Jovanović, ekspert za sistem kvaliteta pozvan je u ime organizatora da održi predavanje na 26. po redu manifestacijI  „NEDELJA KVALITETA 2017” koja se održava od 1. do 3. marta  u Beogradu – Privredna komora Srbije. Rad pod naslovom: „UTICAJ KLIMATSKIH PROMENA NA RAZVOJ ZELENE EKONOMIJE”, koji će se obajviti u časopisu:”Kvalitet i izvrsnost”.

Opširnije...
e-upis