Kabinet za preduzetništvo – rezultatat saradnje, uspeha i želje za unapređenjem kvaliteta obrazovanja

08 jun 2016 | Novosti | Štampa

Kao rezultat saradnje između Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i Srednje elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu, u utorak, 7. juna otvoren je Kabinet za preduzetništvo. Kabinet su svečano otvorili prof. dr Dragan Soleša, dekan FIMEK-a i Milan Vukobrat, direktor ETŠ "Mihajlo Pupin" u prisustvu brojnih profesora, kolega, uglednih gostiju, kao i sadašnjih i bivših učenika.

Milan Vukobrat, direktor ETŠ „Mihajlo Pupin", je tom prilikom govorio o tome koliko će ovaj kabinet značiti učenicima i uticati na rad škole istakavši da je ovo kruna divne saradnje sa Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment, koja će biti od ogromnog značaja za sve mlade ljude koji će ovde imati priliku da se školuju, razvijaju preduzetnički duh u odličnim uslovima i svoju karijeru usmere ka visokom obrazovanju i onome što ih čeka u životu. On je takođe dodao da je ova saradnja zasnovana da dobrim rezultatima koje su učenici ove škole ostvarili u prethodnom periodu na brojnim takmičenjima.

Dekan FIMEK-a, prof. dr Dragan Soleša naglasio je da „FIMEK uvek sarađuje sa najboljima" i da je ETŠ najbolja škola te vrste u Vojvodini, možda i u Srbiji. "Mi smo uvek u društvu najboljih. Ova saradnja i partnerstvo traje već nekoliko meseci i rezultiralo je ovako jednim predivnim projektom kojim se mi ponosimo. Ovim činom pokazujemo i ukazujemo i drugim odgovornim segmentima u društvu kako treba raditi na popularizaciji obrazovanja, koje je, za napredak jednog društva, primarno. Mladim ljudima moramo dati šansu za veću interdisciplinarnost, ali i za transfer znanja, da svoj rad vide upotreblјen za dobrobit društva - objasnio je prof. dr Dragan Soleša, dodavši da ovu učionicu vidi kao ogledno i ugledno mesto na kojem će profesori sa FIMEK-a držati predavanja i na taj način prenositi deo svog znanja, svojih iskustava mladim ljudima ove škole, a to je samo jedna od ideja za nastavak ove plodne saradnje. "Uveren sam da će iz ove Učionice preduzetništva izniknuti mnogi projekti koji sutra mogu da budu realizovani u obliku patenata, što vodi ka novoj vrednosti, jedinoj koja može državu da „povuče" napred. Ovo je jedan od mogućih odgovora na sveopštu krizu koja vlada u našem društvu." , zaključio je prof. dr Dragan Soleša.

Predmet preduzetništvo uveden je u srednje stručne škole pre 10 godina, a koliko će novoopremljeni kabinet doprineti kvalitetu nastave predstavila je Tamara Stepanović, predmetna profesorka, najkompetentnija da o tome da svoj sud. "Ne tako davno ova učionica je imala jednu tablu i jednu kredu, što je u raskoraku sa permanentnim pritiscima upućenim profesorima da na neki način privuku interesovanje i pažnju učenika primenjujući savremene metode, tehnologije i sl." Na kraju, Tamara Stepanović, inicijator ideje za o opremanju kabineta za preduzetništvo, izrazila je ogromno zadovoljstvo što će biti jedna od privilegovanih, koja će imati šansu da časove preduzetništva, učini interesantnijim, a samim tim i kvalitetnijim, pre svega za učenike, ali i za nju."Smatram da je moj prioritetni zadatak da pokušam da utičem na svest mladih ljudi da promene način razmišljanja o zapošljavanju i da im otvorim mogućnost da ne zavise samo od pomoći države ili porodice, već da se oslone i na svoja znanja, kako teoretska tako i praktična i da ulažući sopstvena finasnijska sredstva krenu u posao koji vole. Time će njihov uspeh biti zagarantovan. Ako u tome budem uspešna, smatraću da sam svoju misiju profesora obavila." , objasnila je Tamara Stepanović.

Nakon pozdravnih govora i svečanog otvaranja , svi gosti su imali priliku da u novom, savremeno opremljenom kabinetu za preduzetništvo, uživaju u interesantnoj prezentaciji, kroz koju su Tamara Krstić, direktorica marketinga Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i Tamara Stepanović, predmetna profesorka predstavile brojne uspehe učenika ETŠ "Mihajlo Pupin" na takmičenjima iz preduzetništva. Posebno su naglasile da je ideja za saradnju nastala iz takmičenja "FIMEK nagrađuje znanje" na kojem je ETŠ "Mihajlo Pupin" osvojila laptop računar kao specijalnu nagradu za postignut uspeh.

Kabinet za preduzetništvo – rezultatat saradnje, uspeha i želje za unapređenjem kvaliteta obrazovanja

e-upis